Valea Jiului în pericol, Guvernul PNL a decis să renunțe la energia pe cărbune

                Luni seara, într-o emisiune difuzată de un post central de televiziune, primul ministru al României, Ludovic Orban, a vorbit în premieră despre decizia Guvernului PNL de a renunța la energia pe cărbune. Decizia guvernului a stârnit o reacție dură din partea senatorului Cristian Resmeriță, pe rețelele de socializare.

Ieri, prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat pe un post de televiziune central, că a decis ca România SĂ RENUNȚE la energia provenită din CĂRBUNE !!! Acesta este preocuparea liberală, de a îngropa mineritul în VALEA JIULUI.

 „Principala noastră direcție de utilizare a banilor va fi în investiții publice, o spun de acum, investiții în infrastructura de transport, investiții în infrastructura energetică. Gândiți-vă că vine Green Deal-ul peste noi, noi va trebui, clar, să renunțăm la producția energiei electrice pe cărbune, va trebui să creștem eficiența energetică, randamentele și pe capacitățile actuale care lucrează pe gaz. E nevoie de proiecte ample de investiții în domeniul energiei, pentru că riscăm să alunecăm dintr-o țară net exportatoare de energie electrică, să ajungem să depindem de importuri în materie de energie electrică”, a precizat  premierul  la un post de televiziune.

 ”Îmi este RUȘINE cu acest Guvern PNL!”

După declarația premierului la postul de televiziune, senatorul Cristian Resmeriță a fost cel care a  ieșit public cu o declarație:   ”Eram convins, că un guvern PNL nu poate gândi nici măcar un lucru bun pentru Valea Jiului. Totuși,  chiar și pentru mine reprezintă o mare surpriză faptul că PNL dorește să închidă cu totul mineritul din Valea Jiului, trebuie să înțelegem, că odată cu mineritul din Valea Jiului vor dispărea și termocentralele Mintia și Paroșeni. La prima ședință a grupului senatorial PSD voi propune colegilor senatori dar și conducerii PSD introducerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului PNL. Pot să vă spun că în timpul guvernării PSD, oamenii și mineritul au beneficiat de bani. Or fi decizii care se iau împreună cu cei de la Comisia Europeană, dar, trebuie să primeze și interesul național, să ne protejăm securitatea energetică. Securitatea energetică a reprezentat şi trebuie să reprezinte şi în continuare, condiţia fundamentală a existenţei naţiunii şi statului român şi un obiectiv fundamental al factorilor de decizie guvernamentali, politici, etc. Avem cea mai performantă termocentrală din țară, pusă la punct și din punct de vedere ecologic, cum am atras atenția și în comisia de mediu din care fac parte, avem încă huilă bună de exploatat, și atunci de ce să nu mergem înainte,  încă ani buni de-acum încolo, cu acel mix energetic, de care se vorbește în strategia energetic națională. Iar succesul tranziției energetice depinde de mulți factori: de stat, de consumatori, de mediul privat, dar și de mediul politic.  Dacă va înțelege că nu mai trebuie să continue cu politizarea și deprofesionalizarea companiilor. Avem nevoie de oameni competenți care să conducă și  lideri buni să reprezinte interesele  angajaților.  Este nevoie de o gândire în legătură cu modul în care să capitalizeze tranziția energetică.Valea Jiului este cuprinsă acum într-un amplu proiect de tranziție al U.E.  Facem strategii peste strategii, dar ne trebuie și ceva concret, pentru VALEA JIULUI. Iar oportunitățile de atragere de fonduri europene, este mare.   Trebuie doar să știm cum să fim eficienți. Pentru asta mă voi lupta  mereu”,ținut să ne declare senatorul Cristian Resmeriță.

        Senatorul Cristian Resmeriţă consideră că România are încă nevoie de cărbune, chiar și în condițiile în care țara a devenit parte a programului european ”Green Deal”.

 ”Justificările politicienilor de la PNL, de la domnul Orban și până la domnul Iacob-Ridzi, cum că România a semnat acordul EU așa numit ”Green Deal” iar asta înseamnă că ne obligăm să închidem minele de cărbune sunt false. Și Polonia și Germania au semnat acest acord, dar Polonia nu renunță la minerit, iar Germania tocmai ce a deschis în acest zile o nouă termocentrală pe cărbune. În România, o treime din energia țării este produsă de centralele termoenergetice, iar renunțarea la cărbunele din Valea Jiului și din bazinul Olteniei ar însemna să devenim o țară dependentă de importul de energie. Asta vrea oare Guvernul domnului Orban, să devenim dependenți de alții și din punct de vedere energetic?”,a conchis senatorul Cristian Resmeriță.

 Minele și CEH sunt vitale pentru Valea Jiului

 Pentru neînchiderea minelor din Valea Jiului au militat dintotdeauna parlamentarii hunedoreni, senatorul PSD Cristian Resmeriţă afirmând încă din 2017 că: “Am spus că nu voi fi de acord ca mina Lupeni să fie închisă. Am plecat din poziţia de primar al municipiului Lupeni, unde mă descurcam destul de bine, pe poziţia de senator la Bucureşti din partea PSD, pentru ca exploatările miniere Lupeni şi Lonea să nu se închidă. Săptămâna trecută guvernul a aprobat HG nr 25/ 2017 prin care se aprobă ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune”.

    ”Solicitarea de modificare a deciziei vizează introducerea în programul de închidere a încă două mine de huilă necompetitive, Lupeni şi Lonea, din cadrul CEH şi reactualizarea unor elemente din cadrul Planului de închidere şi a schemei de ajutor de stat de care beneficiază SNIMVJ. Comisia Europeană a autorizat în data de 24 noiembrie 2016 sprijinul în valoare de 447, 8 milioane Ron acordat de România pentru închiderea unor mine de cărbune necompetitive. Din evaluarea Comisiei a reieşit  că, în conformitate cu decizia consiliului, ajutorul vizează facilitarea procesului de închidere, urmând ca un sprijin în valoare totală de 233,7 milioane Ron, aproximativ 52 de milioane de euro să fie acordat lucrătorilor care-şi vor pierde locurile de muncă ca urmare a închiderii minelor”, se arată în răspunsul pe care l-a primit din partea Ministerului Energiei, senatorul hunedorean.

Anii au trecut, s-a înființat SNIMVJ, și, rând pe rând, minele din Valea Jiului au fost închise și vândute  la fier vechi.

Liderii de sindicat au fost de acord cu închiderea minelor

Alertaţi de solicitarea Comisiei Europene a unui plan de restructurare, în cazul lipsei acestuia, minele urmând a se închide, minerii au început protestele spontane, în anul 2015. În urma protestelor „spontane” ale minerilor, cu Păduraru de la Lonea legat cu lanţuri de TR4 de poarta minei şi scandări de genul „nu închideţi minele că vă rupem oasele”, liderul minerilor, Bebe Nica a semnat cu ministrul Energiei, de atunci,  Andrei Gerea, un „protocol istoric” pentru închiderea minelor din Complexul Energetic Hunedoara. Aceasta a fost înţelegerea dintre ministrul Gerea şi Bebe Nica pentru menţinerea lui Constantin Jujan în funcţia de director general şi obținerii  facilităţilor pentru liderii de sindicat de la Muntele, semnatari în coautorat al protocolului de închidere a minelor. După cum se ştie, conform CCM-ului istoric, Bebe Nica şi ciracii săi au beneficiat de avantaje şi facilităţi, la care nici măcar Miron Cozma nu a visat.  Iar, semnarea acelui  protocol a reprezentat, actul  oficial de închidere a minelor din Complexul Energetic şi un act de trădare faţă de Valea Jiului.  Şi asta,  în timp ce complexul se prăbuşea,  până a ajuns la insolvenţă, minerii lucrând în condiţii mizerabile, pentru a da ţării cât mai mult cărbune şi pentru a-şi asigura un amărât de salariu. Vocile minerilor care acuzau lipsa materialelor au fost astupate prin intimidare sau prin asigurarea unui loc de muncă mai ”călduţ”.

Doar câte un eveniment nefericit aducea în atenţia opiniei publice situaţia grea prin care trece mineritul Văii Jiului şi această zonă mult hulită şi acum de unii, care ne vor să fim doar o ”masă” de manevră şi  bazin electoral.  Schimbarea lui Mihael Melczer aducea  în 2017,  din nou la conducerea Complexului Energetic Hunedoara gaşca de demolatori care a adus firma în insolvenţă.

Apoi, conform noului memorandum, Ministerul Energiei continuă procesul de restructurare în vederea eficientizării activității Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. şi a Companiei Naționale a Uraniului S.A., precum şi procesul de reorganizare a Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. În ceea ce priveşte situația Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., la sfârşitul lui 2018, Comisia Europeană a emis Decizia C (2018) 7308 final, prin care a stabilit ca împrumuturile acordate în favoarea CEH constituie ajutoare de stat acordate în mod ilegal de România, cu încălcarea art.108 alin.(3) din TFUE şi sunt incompatibile cu piața internă.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: