La Complexul Energetic Hunedoara situația este din ce în ce mai grea

              ”De ce îți permiți tu, conducerea CEH, să mă bagi în șomaj tehnic??? Ca să încasezi niște bani de la stat???

             Cantitatea de cărbune extrasă din minele Văii Jiului a scăzut în ultima perioadă  la circa 650 de tone pe zi, ceea ce înseamnă un sfert faţă de ceea ce se producea la începutul acestui an, în condiţiile în care, toate cele patru exploatări miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă cu probleme grave, unele dintre acestea vizând însă deschiderea unor noi câmpuri de lucru în subteran.

Legat de acest subiect, senatorul Cristian RESMERIŢĂ, invitat la o televiziune locală, a făcut o analiză pertinentă și critică la ceea ce se întâmplă în această perioadă la Complexul Energetic Hunedoara. Acesta a vorbit fără rețineri de  situația grea prin care trece CEH și a făcut referire la faptul că, acesta este administrat prost. Au fost vremuri când CEH a mers pe plus, cu un buget pozitiv. Și a tras un semnal de alarmă vizavi de situația umilitoare prin care trec acum, angajații CEH-ului.

            ”Am citit în presă despre marea realizare de a aduce cărbune  din SUA. La Lupeni se dă ceva producție și se știa de mult că Livezeniul  nu va mai da cărbune și este problema dânșilor și acest lucru este știut. Directorul care este acolo, deși știa că se va ajunge aici, nu a făcut nimic. Și ce s-a dorit??? Să fie pus director general. Ca să înțelegem și ce guvernare avem. Acum se fac presiuni foarte mari. Am discutat și cu cei de la sindicate și nu-i bine, se zbiară, se urlă, se cere să se dea producție, doar cu 30% din personal. Planul de organizare nu este niciunde, se cere să se dea producție, dar și oamenii să intre în șomaj tehnic. De ce sunt oameni care intră două zile – cinci zile în șomaj tehnic când sistemul energetic a fost declarat de interes național și în SEN nu este voie acea lege prin care unul dintre părinți trebuie să stea acasă  pe perioada suspendării cursurilor școlare. Și știu asta. Este exact ca în sistemul de Apărare.  De ce îți permiți tu, conducerea CEH, să mă bagi în șomaj tehnic??? Ca să încasezi niște bani  de la stat??? Că ăsta e șmenul de fapt!!! Perioadele de șomaj nu sunt considerate nici vechime în muncă. Luni o să depun o cerere prin care să mi se comunice veniturile celor din conducerea CEH, pe această perioadă de urgență. Pentru că este angajatul Ministerului Economiei, ca administrator special. Și să văd dacă veniturile lor sunt peste 200 milioane. Și o să fac o interpelare luni, 25 mai a.c . Ce o să spună angajații care câștigă 2000 de lei, se urlă la ei, au ajuns să-și cumpere cisme și salopete din banii lor, sunt bătaia de joc a tuturor, lucrează pe trei-patru schimburi. Nu se mai poate așa. CEH trebuie să revină pe linia de plutire”,  a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

De la cele patru mine se extrage, la acest moment, în medie, undeva la 600-650 tone de huilă. Salariile angajaților au fost achitate zilele trecute, iar tichetele de masă și plata ajutoarelor de încălzire vor fi făcute atunci când vor exista fondurile necesare în conturile CEH. Iar încasările din piața de energie sunt foarte scăzute, deoarece prețul pe MWh era de 67 lei, față de 300 de lei anul trecut. Conducerea CEH estimează că o revenire a producţiei ar putea avea loc în luna iulie.

Astfel, la Mina Livezeni se desfăşoară activităţile necesare pentru deschiderea a două noi abataje, iar la exploatarea de la Lupeni pentru un alt front de lucru, ce va asigura apoi producţia pe următorii doi ani. Un nou câmp de lucru se va deschide la Mina Vulcan, iar la Mina Lonea un nou front se exploatează de câteva zile, pentru început cu o producţie zilnică de 200 de tone. Iar zilele trecute, circa 2000 de tone de cărbune extras din Statele Unite ale Americii a ajuns la Termocentrala Mintia.

La Lupeni  în această perioadă se schimbă abatajul, la Livezeni se mută complexul mecanizat într-un alt front. Nici la Vulcan nu merg lucrurile cum trebuie, iar la Lonea există un abataj ce a fost sub foc, neredeschis încă, extragerea huilei făcându-se dintr-o altă zonă.

Conducerea CEH a lansat o nouă procedură de licitație, care însă nu s-a definitivat, pentru că ofertele primite erau mai mari decât ceea ce renegociase în baza vechiului contract de achiziție de cărbune.

Angella DUMITRAŞCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: