Transport gratuit pentru elevi

             Ieri, în ședința de Guvern, a fost aprobată ordonanța de urgență care asigură transportul gratuit pentru elevi.

Fie că este vorba despre elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat sau de elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, la cererea acestora, beneficiază gratuit de transport rutier/naval, precum și feroviar. Cu alte cuvinte, pot merge la școală, în mod GRATUIT, cu trenul, metroul, cu mijloace de transport public în comun, dacă vor folosi rute interjudețene sau județene. 

Conform ordonanței, operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor și al altor categorii de persoane care beneficiază de facilități specifice de transport, sub sancțiunea: încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane, prin curse regulate, la nivel județean;  retragerea licenței de traseu în cazul transportului interjudețean.  
” Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ”, a transmis ministrul  Educației.
Din păcate, lipsa de acces gratuit al elevilor la transportul către școală crește riscul de abandon școlar.  În 2014, la un an după ce Guvernul n-a mai decontat integral abonamentele școlarilor, numărul celor care au abandonat studiile a crescut cu 4.000.  Mai mult, neasigurarea transportului gratuit către școală îi expune pe elevi la pericole și chiar le riscă viața, unii dintre ei fiind nevoiți să meargă cu mașini “de ocazie”. Iar multe dintre UAT-uri nu dispun de microbuze transport  elevi.

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: