Municipiul Petroşani va găzdui la sfârşitul acestei săptămâni, Congresul Naţional de Insigniografie

insigniaexpo2     În perioada 27-29 iunie, Sala de marmură a Primăriei Municipiului Petroşani va fi gazda Congresului Naţional de Insigniografie.

Totodată vor fi marcaţi şi împlinirea a cinci ani de la înfiinţarea Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România. La acest eveniment primăria municipiului Petroşani va fi partener iar primarul Tiberiu Iacob Ridzi, el însuşi membru de onoare al Societăţii Numismatice din România.

            “Sunt mândru că municipiul Petroşani va găzdui congresul naţional de insigniografie, un eveniment la care vor participa invitaţi din ţară, dar şi din Valea Jiului. Suntem mândri de zestrea moştenită de la înaintaşii noştri, mari colecţionari cum ar fi Ladislau Schmidt, Aurel Dula, Ioniţă Pădure, Ioan Pardos, cu cei contemporani nouă, Ioan Olaru, Tiberiu Kelemen, Dumitru Puşcaşu, etc. Departe de a marca o simplă aniversare, omagiem de fapt drumul prin vremuri al unei prestigioase instituţii culturale, a cărei activitate a avut drept scop, încă de la începuturi, atragerea atenţiei cercurilor intelectuale româneşti asupra insigniografiei, dar şi dezvoltarea marilor colecţii şi cercetărilor în acest domeniu”, a ţinut să declare primarul municipiului Petroşani.

La 7 ani de la expoziţia de insigne din capitală, are loc la Petroşani prima întâlnire pe ţară a colecţionarilor de insigne (2 – 3 august 1975), rod al colaborării a trei colecţionari de marcă din ţară: col. (r) Dogaru Ioan – Bucureşti, Milovan Pavel – Timişoara şi Dula Aurel – Petroşani. Următoarele întâlniri anuale au avut loc la Timişoara, Craiova, Bucureşti – Casa Centrală a Armatei, Petroşani, Arad, Tg. Mureş etc. Cei 80 de participanţi au votat statutul asociaţiei şi au ales organul de conducere al acesteia. În baza hotărârii Judecătoriei Petroşani, Asociaţia a fost înregistrată la grefa acestei instituţii, în registrul special la nr. 33/16 decembrie 2009.

La baza relaţiilor dintre cei 100 de membrii ai asociaţiei stau trei principii pe care dorim să le păstrăm şi asupra cărora insistăm: prietenia, întrajutorarea colegială şi încrederea reciprocă. La ora actuală conducerea asociaţiei este în căutarea unei sigle care să ne reprezinte. Până în prezent, un prim pas concret în acest sens l-au făcut colecţionarii de la Bucureşti, care prin colegul Ştefan Dina au propus ca sigla să fie „Floarea de colt” , un simbol al purităţii, care înfloreşte în munţii noştri după fiecare iarnă grea. Până în prezent, printr-o bună coordonare din partea ACIR a activităţii s-a reuşit menţinerea reuniunilor noastre timp de 39 de ediţii consecutive, care de cinci ani au fost ridicate la rang de congres, având la bază propunerea regretatului col. Dogaru Ioan. Prin unirea forţelor a două localităţi aflate la mare distanţă (Alexandria – Petroşani), dar legată printr-o voinţă şi o preocupare comună s-a reuşit spre bucuria tuturor relizarea menţinerii expoziţiilor naţionale şi implicit a reuniunilor. De la înfiinţare, ACIR a preluat dificila sarcină de atribuire în fiecare an a premiilor Floarea de colţ, cea mai importantă distincţie care recompensează atât colecţionarii membri ACIR, cât şi persoanele care se implică în menţinerea activităţii insignografice din ţara noastră.(E.S.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: