Lupeniul zice NU euroscepticismului

       Este cât se poate de evident faptul că trăim într-o lume în care valorile democratice sunt puse sub semnul întrebării. Cele două războaie mondiale (1914-1918, 1939-1945) au devastat Europa, ceea ce a dus la dorința firească de a găsi o cale pentru a eradica, odată pentru totdeauna, războiul de pe bătrânul continent. ”Narcisismul micilor diferențe”, după cum spunea Sigmund Freud, exaltat de ideologiile ultranaționaliste a fost una dintre cauzele principale care a deschis calea conflictului armat.

Însă cortegiul de anomalii care însoțește ultranaționalismul (rasismul, xenofobia, intoleranța, antisemitismul etc.) se risipește precum ceața atunci când indivizii comuni, din națiuni diferite, se întâlnesc pentru a împărtăși împreună valorile care ne unesc: libertatea, demnitatea, aspirația spre fericire sau prosperitatea. În siajul acestei tendințe se înscrie și proiectul NET4EU, parte a amplului program ”Europe for Citizens”, acceptat și promovat cu entuziasm de Primăria Municipiului Lupeni prin vocea și semnătura primarului Lucian Resmeriță.

Proiectul NET4EU angrenează comunități din patru state membre ale Uniunii Europene: România, Letonia, Ungaria și Italia. Prima întâlnire de lucru a avut loc în intervalul 8-11 ianuarie 2020, în regiunea Calabria din Italia, unde au fost puse la punct detaliile ambițiosului proiect. Acolo, s-au reunit delegațiile din cele patru state participante. Delegația Municipiului Lupeni a fost condusă de viceprimarul Mesaroș Iacob Viorel, alături de care s-au deplasat în Italia: Marius Băloi (secretarul primăriei Municipiului Lupeni), Maria Ivăniși (consilier județean din partea PSD), Angella Dumitrașcu (jurnalist), Nan Melania (director adjunct al Școlii Gimnaziale Nr. 3 Lupeni) și Ghețău Gheorghe Florin (profesor de istorie la Școala Gimnazială Nr. 3 Lupeni).

În cele câteva zile petrecute în atmosfera pitorească din sudul Italiei, delegația românească s-a angajat într-un dialog constant și deschis cu toți partenerii din proiect. Au avut loc întâlniri cu presa și autoritățile locale, cu elevii și profesorii de la liceele ”Zaleuco” și ”Mazzini” din localitatea Locri, cu reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile. Trebuie menționat instructivul dialog cu profesorul Pier Virgilio Dastoli, președinte al ”Italian European Movement”, care a reliefat pericolele valului de euroscepticism, a cărui primă victimă este poporul britanic, care, sedus de un discurs demagogic și sectar, a decis ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din UE. Prin urmare, astăzi, UE este mai săracă, fiindcă Europa celor 28 a devenit Europa celor 27. Delegația românească i-a adresat întrebări pertinente, cărora distinsul profesor le-a răspuns uzitând o gamă largă de argumente.

Spre încântarea delegației românești, s-a decis ca reprezentanții celor patru state implicate în proiect să se reunească, în perioada 1-5 aprilie 2020 în Municipiul Lupeni, care va dovedi, încă o dată, că poate fi o gazdă desăvârșită. Oaspeții de peste hotare vor cunoaște locuitorii, istoria și provocările cărora trebuie să le facă față urbea noastră, o zonă minieră în căutarea unei tranziții line către un nou mediu socioeconomic. Delegațiile străine vor discuta liber cu primarul Municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, cu reprezentanți ai Județului Hunedoara în Parlamentul României, dar și cu elevi și profesori, pentru că aceștia din urmă se află în prima linie în războiul de combatere a euroscepticismului. Însă acest parteneriat este cu atât mai important cu cât implică și înfrățirea dintre Municipiul Lupeni și localitatea calabreză Locri.

„Proiectul NET4EU reprezintă o oportunitate pentru comunitatea lupeneană. Pentru că, în acesta vom angrena mai multe categorii sociale, și mă bucur că se adresează, cu precădere tinerilor, care sunt viitorul Uniunii Europene. În cele 21 de luni de activități în noul proiect, partenerii noștri, cele trei comunități, împreună cu coordonatorii italieni ai proiectului au stabilit de comun acord să contribuie la schimbul de idei și provocările comune, la identificarea soluțiilor cu care se confruntă comunitățile noastre. Totodată, un alt obiectiv care trebuie îndeplinit este ca, cetățenii  să contribuie la participarea democratică,  la dezbaterile și deciziile europene cu ajutorul tuturor mijloacelor de care dispunem. Schimburile și ideile intercomunitare, întâlnirile care vor avea loc și la unitațile de învățământ de pe raza municipiului Lupeni  vor contribui la o mai bune colaborare între noi, ca cetățeni europeni. Oaspeții noștri se vor bucura și de ospitalitatea românească, deoarece de aici, putem genera și alte schimburi în domeniul colaborărilor economice, culturale și sociale”, a conchis primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: