La CENTRUL EGAL din Lupeni se aplică metode moderne de educație

               Înființat în urmă cu cinci ani, pentru a veni în sprijinul populației defavorizate, Centrul EGAL al Crucii Roșii își desfășoară cu succes, activitatea la Lupeni.

          Începutul funcţionării acestuia a fost greu, dar cu sprijinul administraţiei publice locale, a fostului primar Cornel Resmeriță care s-a implicat direct în obţinerea spaţiului, s-a reuşit transformarea dintr-o locaţie aflată într-o stare avansată de degradare, într-una modernă unde-şi desfăşoară activitatea zilnic,  50  de elevi, voluntari şi cadre didactice.

Iar în prezent, prin sprijinul acordat de primarul Lucian Resmeriță, centrul va beneficia de sprijin din partea bugetului local.

Și, de-a lungul anilor,  sute de elevi din comunitățile Lupeni și Uricani, dar și din alte localități au beneficiat de suportul CENTRULUI  EGAL. Lipsurile materiale, sărăcia şi condiţiile improprii de trai care există la beneficiari acasă  sunt încă vizibile.

Prin activităţile derulate de-a lungul timpului,  pe parcursul derulării priectului, s-a urmărit prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi de viaţă, îmbunătăţirea competenţelor sociale şi personale ale acestora precum şi în rândul familiilor lor. Proiectul care se derulează cu succes la Lupeni, datorită implicării active a cadrelor didactice şi a voluntarilor,  a devenit  un model de bune practici şi pentru alte subfiliale de Cruce Roşie din ţară.

Zilnic, aici, beneficiarii servesc o masă caldă, fac teme, dar și-au dezvoltat cu timpul și abilitățile pentru viață. Se implementează cu succes tehnici noi de educație – tip Montessori,  care  ajută  la dezvoltarea copilului într-o fiinţă umană adultă completă, confortabilă cu sine, cu societatea şi cu umanitatea în ansamblul ei. În timp ce abordarea tradiţională a educaţiei, care predomină în zilele noastre  rămâne concentrată pe transmiterea unor blocuri prescrise de cunoştinţe, abordarea Montessori se concentrează pe susţinerea şi sprijinirea procesului natural de dezvoltare a fiinţei umane.

Încă de la intrarea în CENTRUL EGAL beneficiarii  exersează cuvintele magice, formele de politețe, mulți dintre ei au învățat anotimpurile, să citească un ceas, regulile bunului simț. Se vede o imbunățățire vizibilă și a comportamentelor acestora, din copiii rebeli de odinioară, au devenit respectuoși, care știu acum, ce-și doresc în viață.

Lipsurile din familie, sunt suplinite prin devotamentul voluntarilor,  care urmăresc zilnic dezvoltarea și gestionarea nevoilor beneficiarilor, evitarea și gestionarea micilor conflicte care apar unde sunt copiii de vârste diferite și cu personalități multiple.

An de an, cei care coordonează CENTRUL EGAL, Simona Hîrieașu și Alina Axiniei, au  îmbunățățit logistica și materialele didactice folosite. Recent au fost achiziționate, materiale, prin care se va încerca dezvoltarea abilităților practice prin activități ludice. Se apropie sărbătorile pascale, iar copiii vor fi angrenați în atelierul de pictură, pentru a confecționa diferite obiecte, care vor fi parte dintr-o expoziție cu vânzare, etc. La ”Ora de poveste” se urmărește dezvoltarea capacității copilului de a citi un text liber, cu intonație, se fac exerciții de dicție și tot prin joacă, beneficiarii au învățat despre dezastre și cum poți acționa în timpul și după producerea acestora.

”Ne bucurăm, prin ceea  ce facem zilnic, în CENTRUL  EGAL să vedem o îmbunătățire în activitatea școlară a acestuia, în modul de comportament în societate. Implementăm și din principiile Crucii Roșii Române.  E-ducație G-enerozitate A-bilități L-ibertate.Sunt patru principii, sub un singur cuvânt:  EGAL- ÎN EDUCAȚIE, ÎN COMUNITATE, ÎN DREPTURI dar și în obligații. Poți întoarce un BINE, făcând un alt BINE semenului tău, aflat în nevoie.

Voluntarii noștri  au demonstrat că au capacitatea de a gestiona şi implementa activităţile destinate copiilor proveniţi din familiile defavorizate social. Cu toţii ne dorim să nu întâlnim copiii cerşetori pe stradă… Ajutaţi-ne să nu fim acuzaţi de sechestrare de copii, atunci când aducem copii la centrul nostru şi le oferim o masă caldă. Cu toţii ne dorim să prevenim abandonul şcolar, cu toţii ne dorim ca acei copii proveniţi din familii cu părinţi delicvenţi să nu devină infractori. Cu toţii ne dorim să trăim într-un oraş sigur şi să nu ne fie frică de traficanţii de droguri, de cei care fac trafic de fiinţe umane, de cei care ne tâlhăresc. Cum prevenim aceste fapte?…prin EDUCAŢIE! Noi ne-am asumat acest rol: să prevenim de timpuriu, de la vârsta de 6 ani, să educăm aceşti copii proveniţi din familiile cu aceste riscuri. Să prevenim comportamentul violent şi delincvent, să le oferim şansa de a deveni tineri de încredere şi apoi adulţi responsabili. Noi, avem acest curaj să ne asumăm voluntar educaţia copiilor proveniţi din familii vulnerabile. Dar, nu putem fără resurse financiare şi materiale. Și fără ajutorul voluntarilor, care sunt inima și sprijinul centrului nostru”, a ținut să declare coordonatorul CENTRULUI EGAL,  Simona Hîrieașu

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: