Într-o Românie educată și modernă avem nevoie de meseriași care fac diferența

              Campania lansată de Ministerul Educației și Cercetării „Meseria face diferența!”, dedicată Zilei Naționale a Meseriilor, a debutat în județul Hunedoara, printr-un eveniment educațional la care au participat directori ai unităților de învățământ, părinți, membri CLDPS, reprezentanți ai mediului economic și ai Consiliului județean al elevilor.

Au participat ministrul Educației Monica Cristina ANISIE, Jean BADEA – Director cabinet ministru,  Nicolae Cristian TĂNASE – purtător de cuvânt, Gabriel Narcis VRÎNCEANU – Director al Direcției de Învățământ Profesional Dual, Dalia Maria MIRCEA – DĂRĂMUŞ – Director al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și  Felicia Ioana SĂNDULESCU – Director adjunct al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic.
             „Planul de şcolarizare pentru perioada 2020-2021 prevede o creştere cu 29 % a claselor de învăţământ profesional tehnic şi profesional dual, comparativ cu cifrele din acest an şcolar, în contextul în care piaţa muncii are nevoie de personal calificat pregătit în cele două forme de şcolarizare”, a declarat ministrul Educaţiei şi Cercetării.
„Este o campanie de conştientizare a importanţei meseriei, decidenţi şi oameni de rând, înţelegem cu toţii că este nevoie de forţă de muncă, de oameni bine pregătiţi şi această campanie, de fapt, să fie şi în acord cu cererea de pe piaţa muncii, pentru că operatorii economici au nevoie de sprijinul nostru, al Educaţiei, pentru a avea o forţă de muncă, spuneam mai devreme, calificată. Este foarte important de ştiut că aceste clase, de învăţământ profesional dual, se fac numai în parteneriat cu operatorii economici. Ei vin către inspectoratele şcolare cu cerere, în felul acesta parteneriatul se realizează nu numai cu şcoala, ci şi cu Inspectoratul Şcolar şi, implicit, cu Ministerul Educaţiei. Alături de domnul primar al municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, de doamna senator Eleonora Carmen Hărău și de doamna Maria Ștefănie, inspectorul școlar general, am vizitat fabricile Dräxlmaier și DHS, acolo unde mulți elevi care au ales învățământul profesional își desfășoară practica, iar ulterior sunt și angajați. M-am bucurat să văd tineri talentați, dedicați și deschiși, care își doresc să aibă o meserie și, mai mult decât atât, își doresc să își continue studiile mai departe. Într-o Românie educată și modernă avem nevoie de meseriași care fac diferența“, a spus ministrul Monica Anisie.
Ministrul a precizat că este important ca părinţii să fie informaţi şi despre faptul că tinerii care urmează aceste forme de şcolarizare îşi pot continua studiile, dacă doresc să facă liceul sau o facultate. În acest context, ministrul Educaţiei a menţionat că a solicitat inspectoratelor şcolare să-i consilieze pe părinţii elevilor din clasele a şaptea şi a opta, despre ceea ce înseamnă învăţământul profesional dual.
„Părinţii trebuie să înţeleagă că nu mai este acel învăţământ profesional pe care îl cunoaştem noi, cei care suntem trecuţi de o anumită vârstă. Este un altfel de învăţământ profesional, dual, şi există numeroase facilităţi pentru copii, în acest caz“, a conchis ministrul Educaţiei.
Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: