„Legea RESMERIŢĂ” FUNCŢIONEAZĂ !

    Legea prin care stagiul de cotizare scade la 15 ani pentru persoanele care lucrează la exploatările miniere aflate pe închidere îşi face efectul.

Primele decizii pe „Legea RESMERIŢĂ” au fost EMISE în această perioadă.

           Senator Cristian RESMERIŢĂ: „Mă bucură foarte mult faptul că această lege, denumită de oamenii Văii Jiului „Legea RESMERIŢĂ„, îşi produce primele efecte. Doresc să anunţ populaţia Văii Jiului, că actualul Guvern PNL a făcut tot ceea ce era posibil, pentru ca această lege SĂ NU INTRE ÎN VIGOARE, însă este bine când totul se termină cu bine.   Pentru a dovedi că această lege funcţionează, anexez o DECIZIE PRIVIND ACORDAREA PENSIEI PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ a unui ORTAC, care a ieşit la pensie având VÂRSTA DE 53 de ani şi VECHIME ÎN GRUPA I – 15 ANI, 8 luni şi 4 zile”

Legea ”RESMERIȚĂ”, inițiată de senatorul hunedorean și care vine în sprijinul minerilor din Valea Jiului, a fost promulgată prin decretul nr.577/2019 de președintele Klaus Iohannis. Ea devine astfel Legea 135/ 2019. Aceasta creează cadrul legislativ pentru ca angajații din sectorul minier să poată beneficia de reducerea stagiului minim de cotizare necesar ieșirii la pensie, de la 20 de ani la 15 ani, pentru angajații exploatărilor miniere care se închid, ca urmare a înțelegerii dintre statul român și Comisia Europeană.

           Aprobarea legii de către președintele României  a fost salutată de către inițiatori și reprezintă o victorie a social democraților hunedoreni și nu este un moft, ci se ține cont de situația economic-socială din zonele miniere, dar și de  faptul că închiderea minelor implică nevoia asigurării unei protecții sociale minime, în urma deciziilor care s-au luat în conformitate cu cerințele celor de la Comisia Europeană.(R.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: