Noile perspective de dezvoltare a stațiunii Straja vor aduce la bugetul local peste un milion de euro

         De la debutul sezonului de practicare a sporturilor de iarnă,  până în prezent, în stațiunea Straja au urcat peste 100.000 de turiști. Acest lucru a generat încasări la primărie de peste 1,8 milioane de lei. Stațiunea este deservită în prezent de 475 de angajați  și 90 de monitori de schi.

Iar o dezvoltare coerentă, bazată pe proiecte viabile așa cum prevede și noul program de traziție, ce se va derula în Valea Jiului și implicit la Lupeni, poate aduce, pe viitor la bugetul local peste un milion de euro.

“Am avut un mare noroc, că dacă  nu aveam acel lac de acumulare de 75.000 de metri cubi și  tunurile de zăpadă, noi  acum nu schiam pe nicio pârtie. Investiția care s-a realizat în stațiunea Straja,  este una din puținele investiții bune în turism,  făcute până în prezent, în România. Avem acum beneficii de pe urma investițiilor realizate la Straja și cu banii încasați vom face altele pentru bunăstarea orașului nostru. Împreună cu investitorii reușim să fim în primele trei stațiuni din România.  Scopul meu este ca în 5-10 ani, stațiunea Straja să aducă în oraș un milion de euro, bani de investiții pentru Lupeni. Iar pentru stațiunea Straja avem în lucru și un nou  PUZNecesitatea elaborării acestui PUZ derivă din nevoia de a reglementa din punct de vedere tehnic şi juridic zona de agrement Straja. Planul urbanistic zonal este instrumentul de planificare urbană de reglementare specifică, prin care se coordonează dezvoltarea urbanistică integrată a unor zone din localitate, caracterizate printr-un grad ridicat de complexitate sau printr-o dinamică urbană accentuată. Planul urbanistic zonal asigură corelarea programelor de dezvoltare urbană integrată a zonei cu Planul urbanistic general. PUZ-ul nu reprezintă o fază de investiţie, ci o fază premergătoare realizării investiţiilor. Unele prevederi ale PUZ, strict necesare dezvoltării urbanistice a zonei, nu figurează în planurile imediate de investiţii. Ca atare aceste prevederi se realizează etapizat, în funcţie de fondurile puse la dispoziţie, dar înscrise coordonat în prevederile PUZ. Avem noi proiecte de dezvoltare și ne dorim creșterea adresabilității stațiunii noastre și către alte categorii de turiști, având în vedere includerea zonei Valea Jiului în programul ITI”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din aceştia, 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune: 4 telescaune, 6 teleskiuri și telegondola care face legătura dintre Lupeni și stațiune. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.

În sezonul 2016-2017 s-a inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu. Pentru fluidizarea și dezvoltarea transportului pe cablu, în 2018 s-a demontat teleschiul 3, pentru lărgirea pârtiei, acesta fiind relocat paralel cu telescaunul 1, de pe pârtia Constantinescu. Cea mai semnificativă investiție din anul 2018 este cea a telescaunului cu patru locuri, debraiabil, din zona Crucii. Acesta se deplasează cu viteza de 4m/s, pe o lungime de 1300 metri. Telescaunul debraiabil pornește din zona Crucii Eroilor și urcă până spre finalul pârtiei Mutu. Pentru începători, covorul rulant a fost remontat și poziționat în variantă finală, pe pârtia Baloo, iar pentru asigurarea stratului de zăpadă artificială pe tot parcursul sezonului s-au mai achiziționat cinci tunuri noi, numărul total al tunurilor ajungând la 23, toate fiind răspândite pe tot domeniul schiabil. O altă investiție așteptată de turiști a fost telescaunul de pe Vârful Straja. Începând cu sezonul 2018-2019 acesta funcționează și urcă până la 1870 metri.

Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 70 sunt omologate cu 1, 2, 3 şi 4 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002, potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002. Exista numeroase posibilităţi de cazare şi masă cu standarde superioare și medii, vile, pensiuni și cabane particulare. La Straja se organizeaza numeroase tabere atât vara, cât și iarna. Pe timp de vară există tabere de aventură și nutritie pentru prescolari, tabere de aventură pentru elevi, tabere de sănătate pentru copii supraponderali, tabere de sport și nutritie pentru adulti. Se organizează activități de descoperire a naturii, speologie, escaladă, tiroliană, drumetii, orientare cu busola, echitatie, stațiunea Straja fiind un punct de plecare spre numeroasele trasee turistice ce pun în valoare peisajul natural. Exista si 2 trasee de MTB: Traseul Lupilor – primul traseu de mountain – bike realizat în 2016 și reamenajat în 2017. Acesta are o lungime totală de – 4 kilometri; Traseul Baloo – al doilea traseu de mountain – bike realizat în vara anului 2017. Acesta face parte din disciplina All Mountain/Enduro, are o lungime totală de 3,2 kilometri, un profil fluid fără obstacole naturale și un grad de dificultate mediu pe toată lungimea lui.

Pe timp de iarna există numeroase pachete de vacanță pentru schi și snowboard atât pentru adulţi, cât și pentru copii, tabere de schi și nutriție pentru prescolari, elevi și adulți. Prin urmare, datorită bunei poziţii pe care o are amplasamentul – atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al dotărilor domeniului schiabil și al numeroaselor oferte de petrecere a timpului liber, se preconizează că acest tip de funcţiuni se vor dezvolta şi în continuare, oferind noi beneficii municipiului Lupeni și locuitorilor săi.
Straja este  totodată și cel mai bun exemplu de bune practice de parteneriat public-privat. În munte sunt  realizate investiții și de autoritățile locale, dar și  investitorii privați au contribuit  la  dezvoltarea  stațiunii.
“Funcționează foarte bine colaborarea noastră.  (public – privat – n.r.) Nu lăsăm să existe conflicte, facem în așa fel încât oamenii să găsească un echilibru. Noi am găsit acel echilibru, știm cu toții că trebuie să dezvoltăm stațiunea. Conlucrăm bine. Sunt convins că,  atunci când stăm cu toții la masă,  lucrurile merg în direcția pozitivă”, a conchis  primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: