Guvernul a completat Legea privind sistemul unitar de pensii publice pentru a elimina inechitățile în cazul pensionarilor din domeniul minier

          Guvernul a adoptat astăzi un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică și completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publicecu modificările și completările ulterioare, care vizează, în principal, eliminarea inechităților existente în cazul pensionarilor care au desfășurat activități în domeniul minier.

Astfel, proiectul de act normativ stabilește ca și persoanele care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.

 Senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ este cel care a luptat ani de zile pentru drepturile cetăţenilor hunedoreni, pentru a se face dreptate minerilor şi acelor categorii sociale care au lucrat în grupele de muncă speciale. Şi întotdeauna s-a ţinut de cuvânt.

Publicaţia noastră a relatat pe larg, de-a lungul anilor, activitatea parlamentarului hunedorean, încă de la primul său mandat de deputat si apoi de senator.

”Perseverența va aduce întotdeauna rezultate. Mă bucur că, în sfârșit se va face dreptate multora dintre minerii Văii Jiului și din alte zone ale țării. Eu nu pot decât să mă bucur că semnalele pe care le-am tras în Parlament și în Partidul Social Democrat cu privire la necesitatea adoptării acestei legi au fost însușite de colegii mei și au fost puse în practică așa cum era firesc”, a ținut să trasmită senatorul Cristian Resmeriță.

În prezent, de aceste drepturi beneficiază numai personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă din lună, în unități miniere.

Actul normativ urmărește, de asemenea, eliminarea inechităților existente între categoriile de pensionari cu drepturi stabilite după data de 1 aprilie 2001, care au desfășurat activități în aceleași condiții și mediu, având în vedere că la determinarea punctajului mediu anual au fost utilizate stagii complete de cotizare diferite, în funcție de legislația în vigoare la data înscrierii la pensie.

Pensiile aflate în plată în cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în activități din domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor vor fi, potrivit documentului aprobat astăzi, recalculate.(E.D.)

2 comments

  1. Vasile spune:

    Felicitari si multumiri senatorului Cristian Resmerita dar in noua lege a pensiilor care va intra in vigoare la 1 Septembrie 2021 mineri care vor iesi la pensie dupa acesta data vor iesi cu pensie mai mica ca nu se va mai imparti la 20 ci la 25 . Va rugam rezolvati acesta problema !

  2. Senator spune:

    Mai vasile,dupa ce ati distrus mineritul va mai trebuie si pensie egala cu a celor care au muncit cu adevarat in mina!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: