Profesorii au căpătat statut de autoritate publică. Ce pedepse riscă agresorii lor

             Senatul României a adoptat, luni, 3 ianuarie,  în calitate de for decizional, proiectul care vizează investirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu statutul de autoritate publică pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

Proiectul de lege adoptat a fost propus deoarece, în sistemul naţional de învăţământ, se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.

               „Conform unui studiu efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei, peste 70.000 de profesori români au fost, cel puţin o dată, jigniţi, amenintaţi sau chiar loviţi de către elevi sau parinţi. Studiul a fost făcut în 1.200 de şcoli, cu un număr total de 586.000 de elevi. Dintre aceştia, 2.400 au recunoscut că şi-au insultat sau înjurat profesorii, iar aproape 200 au marturisit, unii dintre ei cu mândrie, că au bătut, cel puţin o dată, un cadru didactic”, se arată în expunerea de motive.

Dacă în prezent cel care ameninţa un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an şi patru luni. În cazul lovirii sancţiunile sunt şi mai mari, de până la doi ani şi jumătate de închisoare.

Totuşi, noul statut le aduce profesorilor imposibilitatea de a mai da meditaţii, deoarece nu mai pot desfăşura activitaţi extra într-un domeniu care are legătură cu activitatea lor obişnuită.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: