Poezia ca instrument de cunoaștere și formă de auto-terapie

           Sala de marmură a Primăriei Petroșani, a găzduit  marți, 14.01.2020, lansarea a patru volume de poezii ale autoarelor, Kessy Ellys Nycollas și Pinte Carmen. Evenimentul a reunit, de fapt, mai multe evenimente, printre care, unul fiind cel dedicat Zilei Culturii Naționale, a poetului Mihai Eminescu, și a poetei Kessy Ellys Nycollas, născută cu o zi mai devreme,  dar cu mulți ani, mult  mai târziu, decât poetul nostru național.

Această manifestare s-a bucurat de prezența oamenilor de cultură din Valea Jiului și nu numai. Kessy Ellys Nycollas, este  autoarea lucrărilor: „Cioburi de suflet”, „Gânduri care dor”, „Desculţă, pe drumul pavat cu cioburi de suflet”, fondatoare, director şi redactor șef al revistei ,,Luceafărul din Vale”, membră a Uniunii Artiștilor Plastici,, fondatoarea blogului ,,Luceafărul din Vale”, colaboratoare a diverselor site-uri de cultură, redactor al Antologiei ,,Columna iubirilor eterne – Pepinieră politică” și artist plastic.

”Trecând anii peste mine şi necazurile mele, am ajuns să înţeleg că, de fapt, nimic nu este întâmplător, nimic nu se întâmplă aşa ….degeaba ”. Dumnezeu are planurile lui personale, legate de fiecare suflet în parte, deoarece, ceea ce nu știm noi, este faptul că: SUNTEM CREAȚI CU INTENȚIE. ,,Poezia funcţionează, pentru mine, ca formă de auto-terapie. Am experimentat asta de atâtea ori, pe propria-mi piele, dar prefer poezia ca instrument de cunoaştere, ca vehicul – dacă vreți – aproape şamanic. Ea conectează aspecte ale realului, suprarealului, subrealului, într-un mod la care ştiinţele sau religia nu au acces. Poetul este un cunoscător performant, pur, de neînlocuit, până în clipa de faţă. Cred cu tărie că nimeni nu poate spune care este cea mai perfectă formă a poeziei, deoarece ea vine din sfera paranormalului, atunci când poetul o scrie așa cum simte el în acel moment, fără a culege epitete, comparații și figuri de stil, ascultând emisiuni și notând, apoi așezându-le în versuri, spun că au compus o poezie”, a spus autoarea Kessy Ellys Nycollas.

,,Carmen Pinte, autoarea volumului ”Destinul unei frunze”, se mărturiseşte la rându-i : „Scriu poezie de puțin timp, în acest fel mi-am regăsit liniștea, starea, având acces la un sine profund, necenzurat, undeva în afara timpului, regăsindu-mă ușor… prin versurile scrise înfloresc și răspândesc mireasma simțurilor mele… mă recreez cu frumosul, m-am regasit pe mine altfel, am prins aripi… să zbor… un zbor lin, ușor… într-un neant de mine creat! …scriind mă redescopăr, mă identific prin creațiile mele, trăirile mele, dau aripi și sens… visurilor mele!”

Au rostit alocuţiuni  în cadrul evenimentului colega Zenovia Zamfir, reprezentanta Bibliotecii Judeţene ”Antim Ivireanul” Vâlcea,  Dumitru Ciobanu, directorul Editurii ”Proşcoala”, Dinică Ovidiu Cristian, membru al Societăţi Culturale ”Anton Pann” din Vâlcea, Paul Mihăileanu, poet și artist plastic, fiu adoptiv al Petroșaniului.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: