Record de turiști în staţiunea Straja

              Peste 60.000 de turişti s-au aflat în perioada 20 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020 în Stațiunea Straja. Şi acest lucru urmează să se întâmple şi în săptămânile următoare, deoarece locurile din staţiune sunt rezervate până la finele lunii martie.

Dezvoltarea domeniului schiabil, investiţiile făcute în infrastructură de autorităţile locale, precum şi promovarea acesteia, pe diferitele site-uri de specialitate, dar  şi publicitatea prin presă, a condus la creşterea numărului de turişti, care lasă acum, staţiunile montane din Austria precum şi altele din ţară, pentru a petrece câteva zile în mirifica zonă a Strajei.

Vacanţa de iarnă a adus în staţiunea Straja sute de elevi care au venit să înveţe din tainele  sporturilor de iarnă. Numărul turiştilor a crescut datorită adresabilităţii investiţiilor create în domeniul schiabil de la Straja. Pe lângă investiţiile private operate de mai mulţi investitori privaţi, nu trebuie să uităm nici investiţiile realizate de administraţia publică locală şi alocările bugetare primite din partea ministerului Turismului.

Şi toate acestea s-au datorat proiectelor elaborate de specialiştii din cadrul primăriei muncipiului Lupeni, interesul primarului Lucian Resmeriţă şi a echipei sale, care a făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă să aducă bani, la Lupeni. Şi multe din investiţiile realizate în staţiunea Straja  s-au datorat bunei colaborări între administraţia locală şi diferiţi parteneri: Consiliului Judeţean, Apa Serv Valea Jiului, investori privaţi, Asociaţia  Pro Straja şi mulţi alţii.

“Peste 60 de mii de turiști au fost în Stațiunea Straja în perioada 20 decembrie 2019 – 5 ianuarie 2020. Nu este vorba de vizitatori unici. Sunt persoane care au stat 5 zile,  3 zile sau o zi.  În perioada menționată s-au vândut un număr de 30.000 de bilete la telegondolă. Sunt persoane care au urcat în munte cu mijloacele de transport în comun sau cu  autoturismele proprii”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Concomitent cu investiţiile realizate de administraţia publică locală, cei care deţin cabane, unităţi de cazare şi care oferă servicii şi pachete turistice celor care urcă în Straja au continuat şi ei investiţiile. Un lucru îmbucurător este că, pentru prima dată în istoria staţiunii Straja unităţile de cazare sunt ocupate 100% până în martie.

Aici, au contribuit din plin  campaniile de promovare a staţiunii,  materialele de presă şi târgurile de turism unde s-a făcut lobby pentru prezentarea zonei Văii Jiului şi domeniului schiabil din Straja.

Pot să vă declar că până în prezent suntem mulţumiţi de cum au decurs lucrurile în staţiunea Straja. Adresabilitatea ei a crescut de la lună, la lună şi ne bucurăm să-i atragem pe turiştii care, mai odinioară, preferau pârtiile austriece. Pentru funcţionarea la capacitate a pârtiilor, am montat teleschiurile care urcă până sus în vârful Straja,  care oferă acum un domeniu schiabil de pese 28 de kilometri. Putem spune că se schiază pe un întreg munte. O investiţie deosebită au făcut-o cei din administraţia locală din Lupeni, cu acele bariere şi amenajarea parcărilor la intrarea în staţiune. Dacă în urmă cu câţiva ani era haos, acum turiştii pot sta liniştiţi, urcă în staţiune cu telegondola. Deci profitul este dublu. Se încasează şi bani pe parcări şi taxa la telegondolă. Vrem să continuăm investiţiile şi pe viitor, dar avem nevoie şi de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, să montăm prima instalaţie de transport pe cablu spre Pasul Vâlcan şi să o unim cu Straja, urmând ca în final domeniul să cuprindă peste 50 de kilometri de pârtie”, a ţinut să declare Emil Părău, cel care a pus suflet şi a investit în  dezvoltarea şi  modernizarea  staţiunii Straja.

Şi nu există weekend în care să nu fie organizate competiţii sportive şi de divertisment în staţiune.  Iar cei care vor să se încarce spiritual,  se pot reculege în frumosul Schit, acolo,  unde îl pot găsi pe părintele Dimitrie Ivaşco, care este un  adevărat duhovnic.

În alte ţări, cei care investesc în infrastructură cu zăpadă artificială şi în gondole sunt ajutaţi de stat. Sunt investiţii foarte mari care se recuperează într-un timp îndelungat. După ce creezi infrastructura, vin şi banii din impozite. O parte dintre sutele de milioane de euro pe care îi cheltuie anual românii pe pârtiile din străinătate ar putea să rămână în ţară, dar pentru aceasta,  proiectele trebuie finalizate.  Sprijinul poate veni  şi mai mult din partea guvernului şi ministerului de resort, care ar trebui să aloce fondurile necesare şi să finalizeze mult mai repede proiectele dezvoltării domeniilor schiabile şi investiţii în zone,  precum Valea Jiului, care vor diminua impactul restructurării mineritului.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: