Eurodeputatul Corina Crețu a pledat în Parlamentul European pentru ca Valea Jiului să fie susținută prin proiectele pilot ale Comisiei Europene

               Eurodeputatul Corina Crețu a insistat marți, în Parlamentul European, pentru ca zona Văii Jiului să fie sprijinită prin intermediul proiectelor pilot ale Comisiei Europene. Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională, a solicitat acest lucru în cadrul ședinței grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), reuniune la care a luat parte și Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar european pentru relații interinstituționale și prospectivă.

             ”Le-am reamintit colegilor mei din Parlamentul European că, în Comisia Juncker, am lansat împreună cu Maroš Šefčovič Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție și mi-am exprimat speranța că Valea Jiului va fi ajutată în continuare, fiind printre regiunile carbonifere cele mai sărace din Europa, aici lucrând cel mai mare număr de mineri”, a scris Corina Crețu, pe pagina sa de socializare, subliniind faptul că tranziția către o economie care utilizează resurse energetice puțin sau deloc poluante este una dificilă, mai ales în zonele mono-industriale.

Potrivit eurodeputatul român, presiunea asupra economiei locale și a serviciilor sociale este una semnificativă, iar cetățeanul trebuie pus în centrul priorităților și în perioada următoare.

”Am apreciat intervenția lui Maroš Šefčovič, care a prezentat programul de lucru al Comisiei Europene pentru anul 2020. Începe un an important pentru Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât Cadrul Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027 rămâne printre urgențele de pe agenda de la Bruxelles. Totodată, este anul în care Uniunea Europeană va reveni la 27 de state membre, o situație fără precedent în istoria proiectului european. Printre priorități se profilează tot mai intens și abordarea problemei schimbărilor climatice, securitatea și solidaritatea în Uniunea Europeană. Anul acesta este, așadar, unul al tranziției și se va dovedi a fi semnificativ pentru viitorul Uniunii Europene și pentru cetățenii săi”, a completat Corina Crețu.

În calitate de membru al Comisiei Europene, în septembrie 2018, Corina Crețu a lansat, la Petroșani, inițiativa “Regiuni carbonifere în tranziție” și a militat, în Comisia Europeană, ca Valea Jiului să fie introdusă în cadrul proiectelor-pilot ale Uniunii Europene, pentru a primi asistență tehnică și ajutor suplimentar, în vederea îmbunătățirii vieții oamenilor din această regiune slab dezvoltată.

”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziţie” a fost lansată de Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetică, de Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice şi energie şi de Corina Creţu, comisarul pentru politica regională. Iniţiativa Comisiei Europene va facilita dezvoltarea de proiecte şi strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziţie şi pentru a răspunde dificultăţilor sociale şi de mediu. Europa vrea să găsească alternative pentru înlocuirea industriei de cărbune, pentru a diminua cantitatea de emisii de CO2 şi pentru a atinge ţintele de mediu în anii 2030, respectiv 2050. Bruxelles-ul încurajează energia regenerabilă şi îşi doreşte o tranziţie uşoară a zonelor monoindustriale, a căror economie se centrează în jurul exploatării carbonifere, către activităţi economice alternative.

Proiectele cele mai importante şi de impact asupra dezvoltării Văii Jiului şi care au fost prezentante oficialilor de la Bruxelles sunt următoarele:

  1. Infrastructură de transport – deschiderea Văii Jiului:

– Drumul de la Câmpu lui Neag la Herculane;
– Drumul Vâlcea – Voineasa – Petrila – Petroşani;
– DN66A – legătura oraşelor Văii Jiului.

  1. Infrastructură turistică Valea Jiului:

–        Domeniul schiabil Valea Jiului de la Est la Vest: Petrila, Petroşani, Vulcan, Lupeni;
–        Complex turistic muzeal, agrement, sport şi aventură „Poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat” – Uricani.

  1. Dezvoltarea industrială a Văii Jiului:

–        Parcuri industriale/incubatoare de afaceri – pentru toate localităţile din Valea Jiului;
–        Investiţii în resursele zonei (cărbuni şi minerale – cuarţ).

  1. Eficienţa energetică a Văii Jiului:

–        Investiţii în sistemul de termoficare Valea Jiului prin menţinerea producţie de huilă, retehnologizare;

– Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe;
–        Reabilitare locuinţe sociale la nivelul Văii Jiului.

  1. Sprijinirea mediului privat \n Valea Jiului:

–       O axă de finanţare pentru mediul privat – cofinanţare de maximum 10%, pentru crearea de locuri de muncă;
–        Finanţările vor viza domeniile pretabile Văii Jiului: reabilitare/construire pensiuni/locuri de cazare, agro-turism; linii de finanţare pentru prelucrare lână, lapte, carne, fructe de pădure, ciuperci, lemn, extracţie apă plată;
–        Finanţări start-up-uri;

–        Ajutor minimis pentru marii investitori.

  1. Dezvoltarea locală a Văii Jiului:

–        Reabilitarea infrastructurii mici pentru fiecare localitate (străzi/trotuare din fostele cartiere miniere, parcuri, şcoli etc.);

–        Reabilitare clădiri din domeniul public, inclusiv cele rămase din industria zonei miniere şi abandonateş

–        Redeschidere finanţări pentru dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii – Grupuri de Acţiune Locală (GAL-uri).

  1. Componenta socială a Văii Jiului (oamenii şi familia în centrul atenţiei):

–        Programe de monitorizare socială – monitor social angajat la fiecare primărie;

  1. Asigurarea finanţării de la Guvernul României pentru cofinanţare proiecte din fonduri europene şi guvernamentale accesate de Valea Jiului.

România va elabora totodată o strategie pentru implementarea unui instrument adecvat de investiţii teritoriale integrate pentru regiunea Valea Jiului.

În acelaşi sens, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de Memorandum „Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA – situaţia actuală şi perspective”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: