Primarul Lucian Resmeriță: ”Vom acționa guvernul în judecată”

            La finalul anului 2019, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță a organizat  o conferință de presă, în care, pe lângă proiectele prezentate, care urmează să fie realizate în anul 2020, a atacat dur ultimele decizii luate de guvernarea liberală. Adoptarea bugetului, fără a fi supus dezbaterii în Parlament, a deranjat social democrații și nu numai.

Iar  ultima rectificare bugetară, făcută ”noaptea ca hoții” a fost lovitura dură, dată administrațiilor locale social-democrate.

Primarul lupenean a spus că, ”pe PNDL nu s-a mai făcut nicio plată”.

O altă decizie care va lovi poate, cea mai defavorizată categorie socială, este tăierea indemnizațiilor însoțitorilor persoanelor cu handicap.

De la 90% la 50%. ” De parcă,  administrațiile locale ar avea bani să completeze sumele necesare plății acestora”.

Guvernul Orban a făcut o rectificare bugetară, prin care a golit Fondul de Rezervă al Guvernului, alocând fonduri în mod discreționar, exclusiv primăriilor conduse de primari liberali. ”Nici un Guvern din România ultimilor 30 de ani nu a procedat în acest fel. E inadmisibil cum ”febra galbenă” guvernează în cel mai pur stil mafiot! Pentru că numai așa se poate explica faptul că, la nivelul județului Hunedoara cel puțin, deși toate primăriile au nevoie de finanțări suplimentare pe final de an, Guvernul Orban a dat bani numai la primăriile conduse de liberali, ignorând practic în totalitate comunitățile din acest județ,  care au o altă preferință politică majoritară. În fața unui astfel de mod de a face guvernare pentru un grup distinct de interese, în cel mai pur stil mafiot, noi am decis să acționăm guvernul în judecată, pentru că eu, nu cred că un guvern se poate juca în felul acesta cu destinul oamenilor, cu viitorul comunităților locale”, a spus în cadrul conferinței de presă,  primarul Lucian Resmeriță.

Toate UAT-urile  cu primari liberali, care au primit fonduri semnificativ egale cu cele primite și de localitățile cu primari PSD, la ultima rectificare operată de Guvernul Dăncilă, dar, acum,  au primit acum sume exorbitante,  pe care nici măcar nu le vor putea cheltui până la finalul anului.  Din totalul de 18.529.000 lei alocați județului Hunedoara, 12.000.000 s-au dus către Primăria municipiului Deva, restul fiind împărțiți între alte 20 de administrații publice locale din municipii, orașe și comune cu primari liberali.

Legat de proiectele care urmau să se deruleze la nivelul municipiului Lupeni, primarul este sceptic în ceea ce privește implementarea acestora. Unul dintre cele mai importante, privește achiziționarea de aparatură  medicală pentru spitalul lupenean. Acesta nu  mai are garanția că, banii de la buget vor ajunge și la Lupeni.  ”Am reușit în acest an să obțin acordul Ministerului Sănătății pentru susținerea unor investiții privind modernizarea Spitalului municipal Lupeni și dotarea cu aparatură medicală de ultimă generație, pentru care avem nevoie de o sumă foarte mare de bani, de circa 200 de miliarde de lei vechi. Am făcut toate demersurile solicitate de Minister și am primit acordul doamnei ministru Sorina Pintea. După schimbarea Guvernului, proiectul nostru nu a mai primit nici un fel de răspuns cu privire la întrebarea dacă va intra sau nu la finanțare în anul 2020. Sper însă ca, guvernul liberal să nu-și bată joc de cetățenii municipiului Lupeni și să ia în considerare faptul că, spre exemplu, guvernul social-democrat a finanțat cu o sumă similară proiectul de modernizare al Spitalului de Urgență din Petroșani. În aceeași situație se află și alte proiecte ale noastre, pe care vom vedea cum le vom putea realiza, pentru că și Lupeniul are nevoie de dezvoltare, iar cetățenii municipiului Lupeni merită ca și orașul lor să se dezvolte”, a mai spus primarul Lucian Resmeriță.

Vești bune sunt în schimb,  pentru cetățenii municipiului Lupeni.

În ședința Consiliului local de ieri a fost aprobat proiectul ce vizează impozitele și taxele locale și taxa pe salubritate.

”Nu vom majora cuantumul accestora. Vom face doar o ajustare cu rata anuală a inflației”, a declarat primarul lupenean.

Ca și o concluzie, 2019 a fos tanul investițiilor în municipiul Lupeni, iar primarul lupenean a mai precizat că va acționa conform prevederilor legale ”pentru binele locuitorilor municipiului Lupeni, pentru dezvoltarea localității” contracarâd toate planurile  ”febrei galbene” care au pus stăpânire pe România.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: