80 de mineri de la SNÎMVJ rămân șomeri de anul viitor. Situația lor este “NEREZOLVATĂ”

        În ședința de guvern de miercurea trecută, guvernul liberal a aprobat alocarea unui ajutor de stat destinat închiderii minelor de cărbune necompetitive. Ajutorul de stat în sumă totală de 67.372 mii lei pentru anul 2019, suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, se acordă potrivit Deciziei Comisiei Europene nr. C (2016) 7.719/final privind închiderea minelor de cărbune necompetitive din România şi Deciziei Comisiei Europene nr. C (2018) 1001/final privind închiderea minelor de cărbune necompetitive din România, în vederea suportării costurilor excepţionale ale unităţilor intrate în proces de închidere definitivă, costuri care nu sunt legate de producţia curentă. 

Ajutorul se acordă pentru acordarea de plăți compensatorii minerilor care ies din sistem și acoperirea  altor cheltuieli.

Cei 289 de angajați de la SNÎMVJ au intrat în etapa de preaviz.  Pentru unii dintre aceștia, sunt utimele zile de muncă,  înainte ca ortacii de la minele Paroșeni și Uricani să părăsească sistemul minier. Aceștia sunt prinși în programul de concediere colectivă. În decembrie 2017 se extrăgeau ultimele tone de cărbune din subteranele celor două mine.

Fiecare dintre ei va primi plăți compensatorii în cunatum de 37.200 lei, brut.

Iar anul acesta, de Sfânta Varvara, s-au rugat pentru ultima oară în incinta minelor, deoarece, în curând acestea vor deveni, istorie. Dacă unii dintre ortaci pleacă cu ordonanță, pentru alți 80 dintre ei, situația este incertă, deoarece trasferul lor la CEH nu este rezolvat. Pur și simplu, devin șomeri.  Și mulți dintre aceștia sunt îngrijorați deoarece au familii de întreținut.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: