Sfânta Barbara ocrotește Petroșaniul și Valea Jiului

     Zona centrală din municipiul Petroșani a fost neîncăpătoare la marea sărbătoare a Sfintei Barbara, deoarece în sensul giratoriu, vizavi de Biserica Romano – Catolică cu același hram, a fost inaugurat un complex statuar, realizat datorită bunei colaborări dintre autoritățile locale și comunitatea maghiară.

La inaugurare au participat prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, fostul prefect Attila Deszi, managerul general al S.U.P., medicul Alin Vasilescu, oficialități locale, consilieri și un număr mare de credincioși.

La eveniment au onorat cu prezența; Excelența Sa, Arhiepiscopul Miguel Mauri Buendia, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova; Excelența Sa, József Csaba Pál, Episcopul de Timișoara. Alături de o delegație maghiară condusă de viceprimarul orașului Varpalota, au fost prezenți trei înalți oficiali maghiari: secretarul de stat pentru Biserici, Minorități și Afaceri Civile în Guvernul Ungariei, Ambasadorul Ungariei în România și consulul Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca.

„E un moment important în viața comunității noastre și, așa cum am demonstrat de-a lungul a peste 150 de ani, aici, în Petroșani, în Valea Jiului, oamenii trăiesc împreună, indiferent de etnia pe care o au, în pace și bucurie! Suntem aici, împreună, indiferent de confesiune, indiferent de etnie, la picioarele Sfintei Varvara, care este protectoarea minerilor și, în același timp, protectoarea spirituală a orașului nostru”,  a spus celor prezenți primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi.

”După 150 de ani de minerit, pare că așa, încet, mineritul moare. Ne putem pune atunci o firească întrebare: de ce dezvelim astăzi o statuie a Sfintei Varvara? Răspunsul este unul singur: tocmai de aceea,  pentru că ne dorim să avem în Valea Jiului  un semn vizibil că aici, aproape două secole, oamenii au trudit în întunericul din mină”, a precizat și  preotul  romano-catolic Janosz Szasz.

Excelența Sa Miguel Maury Buendía,  reprezentantul Nunțiului Apostolic al Vaticanului în România a arătat că și acest proiect stă sub semnul îndemnului lansat cu prilejul vizitei sale în România de Sfântul Părinte Papa Francisc: ”Să mergem împreună ! Urmând acest îndemn, suntem aici împreună, locuitori ai Petroșaniului, de mai multe confesiuni și vorbitori de mai multe limbi, pentru a lua parte la sfințirea statuii Sfintei Varvara, patroana spirituală a orașului și ocrotitoarea minerilor și ne rugăm ca aceasta să vă binecuvânteze pe toți”.

Ella Schreiber

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: