Regulament nou pentru conduita schiorilor și turiștilor în stațiunea Straja

               Având în vedere incidentele care s-au petrecut în sezoanele trecute,  în ceea ce privește comportamentul schiorilor pe pârtii și comportamentul turisților  din stațiunea Straja, autoritățile locale au supus dezbaterii publice un nou regulament privind conduita schiorilor și sowboarderilor pe domeniul schiabil din stațiunea Straja.

Conform noului document, schiorii amatori şi de performanţă, precum şi utilizatorii de snowboard sunt obligaţi să respecte următoarele reguli de conduită stabilite de Federaţia Internaţională de Schi: a) să schieze în asa fel încât sa nu pună în pericol viaţa altui schior sau sa îi cauzeze acestuia un prejudiciu; b) să îşi adapteze viteza şi maniera proprie de a schia potrivit pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zapezii, gradului de dificultate al partiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pe partie; c) să îşi aleagă cu grija traiectoria pe care urmează sa coboare, în scopul protejării schiorilor aflaţi în aval; d) să depăşească schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiţia ca aceasta depăşire să fie suficient de larga pentru a evita o eventuala evoluţie neasteptata a celui care urmează să fie depăşit; e) să se asigure, printr-un examen atent al traficului din amonte şi al celui din aval, ca atât el, cat şi alţi schiori sunt în afară oricărui pericol cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului după o oprire temporară pe aceasta; f) să evite staţionarea pe partie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia ori pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul caderii, sa elibereze partia în cel mai scurt timp posibil; g) să utilizeze numai marginea partiei, în cazul în care este obligat sa urce sau sa coboare pe jos; h) să respecte indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe partiile şi traseele de schi pentru agrement; i) sa anunţe postul de prim ajutor, în cazul accidentării unui schior, şi sa acorde sprijin la transportarea acestuia; j) să îşi decline identitatea în faţa organelor abilitate, în cazul în care a fost martorul unui accident sau a provocat el însuşi accidentul. 4.2. Persoanele care utilizează pârtiile şi traseele de schi pentru agrement în alt scop decât schiatul sunt obligate să respecte următoarele reguli: a) sa nu coboare pe partiile sau pe traseele de schi pentru agrement utilizând sănii ori dispozitive improvizate; b) sa nu deterioreze indicatoarele de semnalizare, panourile şi balizele de marcare; 3 c) sa nu circule pe partiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile, tractoare sau cu orice alt tip de vehicul; d) sa nu efectueze lucrări care ar conduce la deteriorarea partiei sau a traseului de schi pentru agrement; e) sa nu depoziteze materiale de orice natura sau deşeuri pe partiile şi traseele de schi pentru agrement; f) sa nu lipeasca materiale publicitare pe suporturile sau pe plăcutele indicatoarelor de semnalizare.”

Art. 12 Circulația persoanelor fără echipament de schi se va face doar pe potecile turistice marcate, deschise în Masivul Vâlcan-Straja, sau pe marginea pârtiilor, unul în spatele celuilalt, cu atenție sporită, acolo unde nu există potecă sau poteca întâlnește pârtia de schi, astfel încât să nu pericliteze activitatea de schi și/ sau snowboard și pentru evitarea accidentelor. Art. 13 Practicanții sporturilor de iarnă au obligația de a respecta indicațiile și/sau restricționările personalului autorizat care deservește instalațiile de transport pe cablu, etc.

Cei de la Salvamont vor avea și alte atribuții. Salvamontiștii vor putea interzice și  accesul pe  pârtiile de schi.
“Serviciul Public Local Salvamont al Municipiului Lupeni ia mãsuri de interdicție, totală sau parțialã, a accesului pe pârtiile de schi, în cazul utilizării acestora pentru antrenamente și competiții sportive (închiderea pârtiei pentru schiorii amatori, în cazul desfășurării antrenamentelor sau a competițiilor sportive; delimitarea prin corzi, benzi sau alte mijloace de avertizare a sectoarelor unde se desfãsoarã antrenamente sau competitii). Serviciul Public Local Salvamont al Municipiului Lupeni verificã zilnic pârtiile deschise (controlul se va efectua atât înainte, cât si dupã închiderea acestora si va urmãri starea în care se aflã balizele si indicatoarele de semnalizare, obstacolele nou apãrute, deteriorarea lucrãrilor de amenajare a pârtiilor si ale sistemelor de protectie, existenta pe pârtie a unor persoane rãtãcite sau care necesitã acordarea de ajutor)”, mai aratã documentul.
Existã si anumite reguli de conduitã pentru schiori, dar si pentru turistii care se vor afla în statiunea montanã Straja.
Sunt prevãzute reguli si pentru practicarea  schiului pe timpul nopții.

“Schiatul de turã nocturn se va efectua în urmãtoarele conditii: Urcare se va face pe marginea pârtiei Constantinescu, Mutu cu acces spre pârtia Vârful Straja prin partea dreaptã a telescaunului Vârful Straja; Coborârea se va face numai pe pârtiile Canal, Mutu, Constantinescu si sau coborârea în Municipiul Lupeni pe pârtiile Sf. Gheorghe si pârtia Gondolã nu mai târziu de ora 22. 00. Schiorii de turã în timpul urcãrii vor avea asupra lor lumini intermitente sau de culoare rosie în stare de functionare; Urcarea pe schiuri de turã în timpul zilei se va face doar pe marginea pârtiilor în sir, unul în spatele celuilalt si fãrã a încurca practicantii de schi si snowboard.   Schiorii de turã vor respecta toate restrictionãrile si/ sau semnalizãrile afisate de cãtre prestatorul activitãtii de întretinere a pârtiilor de schi”, mai aratã autoritãtile locale de la Lupeni în regulamentul supus dezbaterii publice.

Tot în regulament este reglemetată și actititate de organizare și recreere în timpul liber.

”Persoanele fizice și juridice autorizate în condițiile legi pentru a desfășura activități de organizare și recreere timp liber și care își desfășoară activitatea sub orice altă formă de organizare decât școlile de schi au obligația să anunțe Serviciul Public Local Salvamont privitor la desfășurarea activității precum și să respecte celelalte obligații prevăzute în prezentul regulament. Reprezentanţii acestora vor purta, de asemenea, în mod obligatoriu însemnele formei de organizare; d) Școlile de schi acreditate precum și persoanele fizice și juridice autorizate să desfășoare activități de monitor de schi, snowboard şi sporturi de alunecare pe zăpadă, precum și activități de organizare și recreere timp liber au obligaţia să comunice Serviciului Public Local Salvamont pârtiile pe care vor lucra cu grupe de cursanti (peste 6 persoane) cât și locul în care (pârtia/segmentul de zonă amenajată schiului) doresc a instala jaloane, ora de instalare și de recuperare de pe pârtie, precum și traseele de of pist, schi de tură sau deplasări pedestre în vederea coborâri pe care le abordează cu eventualii cursanți (în afara zonei schiabile amenajate);

Art. 23 În timpul unei ședințe, un monitor de schi atestat va putea instrui un număr maxim de 6 copii cu vârste de până la 6 ani și un număr maxim 8 copii cu vârste de peste 6 ani și/ sau adulți și numai pe pârtiile destinate începătorilor” se speciifică în document.

Încălcările prevederilor legale din regulament  se vor sanționa cu amendă contravențională în cuantumuri cuprinse între 500 la 2000 de lei care se vor achita la sediul primăriei, aplicarea sancțiunilor putând fi făcute de persoanele împunernicite de primar și de către Poliți locală Lupeni.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: