Lipsa unui administrator local, impediment pentru atragerea fondurilor europene pentru Cetățile Dacice din Muntii Orăștiei

             Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România a fost marcată printr-un eveniment special, desfășurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Serviciul Public Administrare Monumente Istorice (SPAMI) în colaborare cu membrii Consiliului Științific de pe lângă SPAMI.

Cu acest prilej, au fost prezentate rezultatele și ultimelor cercetărilor arheologice sistematice, a fost prezentat  stadiul activităţii de restaurare și punere în valoare a sitului Sarmizegetusa Regia, dar şi propunerea legislativă privind regimul juridic al ansamblurilor şi siturilor istorice şi arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, ca şi unele măsuri privind protejarea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei.
Iniţiativa legislativă a fost deja adoptată de către Senatul României şi se află în prezent în procedura de evaluare la Camera Deputaţilor, care este decizională.

Parlamentarii PSD Hunedoara, ai decis redactarea şi promovarea acestei iniţiative legislative, având deja un exemplu elocvent de bune practici în administrarea Cetăţii Sarmizegetusa Regia. În cei șapte  ani de când administrarea monumentului a fost preluată de către Consiliul Judeţean Hunedoara, au fost alocate fondurile necesare pentru restaurarea, întreţinerea şi conservarea lui, nu au mai fost înregistrare fapte de natură infracţională şi numărul turiştilor a crescut constant. În perioada 2014-2019, au vizitat Sarmizegetusa Regia un număr total de 320.548 de turişti.
Necesitatea existenţei unui administrator la nivel local a fost şi principalul impediment pentru care,  nu au putut fi accesate fonduri europene pentru Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei.
De aceea,  desemnarea unui administrator care să se ocupe de aceste monumente cu valoare istorică unică reprezintă o prioritate pentru viitor.

Şi preluarea acestei responsabilităţi de către Consiliile Judeţene Hunedoara şi Alba este cu certitudine cea mai bună soluţie.

Arthur Gărdescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: