15 milioane de lei pentru disponibilizarea minerilor

              Greva minerilor din Valea Jiului şi perspectiva sumbră legată de închiderea altor mine, i-a determinat pe liderii sindicali să ceară o întâlnire cu noul ministru Virgil Daniel Popescu,  unde i s-a  prezentat situaţia actuală a celor două companii din Valea Jiului, CEH şi SNIMVJ.

Ultima formă de protest, greva generală,  iniţiată de ortaci, s-a dorit să fie şi un strigăt de ajutor şi un semnal de alarmă,  pe care l-au atras către toţi factorii decizionali, către politiceni şi opinia publică.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, domnul Virgil-Daniel Popescu a dat asigurări că minerii din Valea Jiului nu vor fi abandonați de Guvernul României.

Situația dificilă în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH), precum și salariații din cadrul Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului a fost prezentată domnului ministru  Virgil Popescu de: președintele Sindicatului Muntele – Darius Cîmpean; președintele Sindicatului Huila, – Laszlo Domokos; președintele și secretarul general al Confederației –  Ion Popescu şi  Dumitru Fornea.

Președintele Sindicatului Muntele a prezentat principalele probleme cu care se confruntă CEH și pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului astfel:

  1. Implicarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru evitarea falimentului Complexului Energetic Hunedoara ca urmare a sentinței judecătorești date acum două săptămâni la Curtea de Apel Alba, prin care se creează premisele executării conturilor CEH;

            2.Renotificarea rapidă a Comisiei Europene în ceea ce privește funcționarea minelor Lupeni și Lonea având în vedere studiul INSEMEX și studiul Institutului Polonez de Cercetare Minieră GIG, care au concluzionat conform Regulamentului 787 al Comisiei Europene că cele două exploatări trebuie să mai funcționeze între 4 și 6 ani pentru ca rezerva deschisă să fie epuizată prin exploatare așa cum se precizează în acest regulament;

  1. Inițierea și aprobarea unei Ordonanțe care să înlocuiască fosta Ordonață 36 prin care să se poată asigura măsuri suplimentare de protecție socială la cele două exploatări unde minerii vor fi concediați înaintea îndeplinirii condițiilor de pensionare;
  2. După promulgarea Ordonanței 60 de către Președintele României, adoptarea unei Ordonanțe de Urgență prin care CEH să fie reorganizat în așa fel încât Termocentrala Minitia să treacă la U.A.T. – Consiliul Județean Hunedoara cu schema de sprijin pentru producerea energiei termice și electrice, iar Sucursalele Termocentrala Paroșeni, Minele Lupeni, Vulcan, Livezeni, Lonea, Sucursala Prest Serv, să se constituie într-o entitate economică denumită de noi generic Complexul Energetic Valea Jiului sau Termomin Valea Jiului.

Ceea ce este foarte important pentru viitorul acestei structuri,  este ca Termocentrala Paroșeni să beneficieze de schema de sprijin sub forma SIEG (servicii economice de interes general) și de asemenea,  tot la această termocentrală să fie instalat un grup pe gaz de max 110 MW și prin care să se realizeze practic mixul energetic în cadrul noii societăți;

  1. Aprobarea Bugetului de venituri și cheltuieli al CEH.

„Camarazii noștri de la Sindicatul Huila din cadrul Societății Naționale de Închideri de Mine Valea Jiului cer un tratament corect și nediscriminatoriu din perspectiva situației sociale actuale a salariaților acestei societăți, comparativ cu pachetele sociale oferite anterior minerilor din exploatările de huilă. Minerii de la această societate solicită Guvernului să elaboreze un act normativ care să reglementeze posibilitatea acordării veniturilor de completare, așa cum au fost prevăzute în OUG 36/2013 care a expirat în decembrie 2018”,  a ţinut să declare preşedintele Confederaţiei MERIDIAN, Ion Popescu.

Noul  ministru a asigurat că este de acord cu toate solicitările sindicaliştilor şi reprezentanţilor minerilor din Valea Jiului, motiv pentru care președintele Confederației a solicitat colegilor din acest sindicat să suspende protestul pe perioada de timp necesară finalizării procedurilor administrative legale – Avizele ministerelor, avizul Consiliului Economic și Social, etc,  pentru adoptarea acestui act normativ.

„Așa cum a precizat și în alte ocazii, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN consideră legitime solicitările colegilor noștri din Valea Jiului, deoarece acestea se încadrează în tipul de măsuri necesare pentru facilitarea unei tranziții energetice juste în regiunile miniere carbonifere din România și din Uniunea Europeană”, a conchis liderul confederaţiei MERIDIAN.

Iar în şedinţa de miercuri, guvernul a aprobat alocarea de venituri complementare  persoanelor diponibilizate de la cele două societăţi.

În 2020 vor fi disponibilizate 350 de persoane şi în 2021 alte 361 persoane.

        Impactul bugetar va fi de 15 milioane de lei, banii urmând să fie incluşi în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul viitor.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: