Veșnicia s-a născut la sat

          ”Să fim români  cu sufletul și nu cu vorba, să iubim ce este al nostru  și să-l păstrăm ca pe ochii din cap” G. Coșbuc

          Cultura populară românească s-a format odată cu poporul din care facem parte, ca o cultură carpato – danubiano – pontică în care s-au topit, într-o sinteză originală, elementele de tradiţie preistorică, cu cele de origine dacică, romană şi bizantină. Pe teritoriul României avem de-a face cu creaţii ale artei populare care se numără printre cele mai interesante şi mai vechi manifestări ale artei populare europene.

Privită în ansamblul ei, această cultură, pe lângă vechimea de necontestat, prezintă încă două caracteristici fundamentale: continuitatea şi unitatea în timp şi spaţiu. Elementele de continuitate pot fi descifrate în cele mai diverse aspecte materiale şi spirituale ale culturii populare române, nația noastră  caracterizându-se  printr-o clară unitate etnică uşor de observat la nivel istoric şi lingvistic dar, mai ales, la nivelul culturii populare: arhitectura, ocupaţiile, uneltele, tehnicile tradiţionale, arta, obiceiurile, credinţele etc. (datorate fondului etnic unitar şi a intensei circulaţii transcarpatice).

Clubul de Presă Valea Jiului, Etalon TV – reprezentat de directorul Viorel Cherăscu, Tatiana Mărcoianu și Zenovia Zamfir  au inițiat un amplu proiect dedicat satului românesc, pentru că ”Veșnicia s-a născut la sat”.

Emisiunile TV realizate în mai multe zone ale țării au dezvăluit publicului spectactor tezaurul nebănuit și încă nedescoperit al neamului românesc.

Muzeul Străbunilor de la Școala Gimnazială nr. 2  Uricani, coordonat de prof. Violeta și Petre Udrea,  care a adunat sute de obiecte vechi din zona frumoasă a momârlanilor din vestul Văii Jiului a fost un ambient plăcut, util și educativ pentru  șezătoarea populară  inițiată de oamenii de cultură vâlceni și din Valea Jiului.

S-au alăturat evenimentului prof. Cornel Băroi și Elena Kiss, rădăuțeanul poet Constantin Georgescu, prof. psiholog Loredana  Pinko și talentanții interpreți Melek Cepoi și președintele comisiei de cultură din cadrul Clubului de Presă, Mihai Bodogan, un cunoscut interpret de muzică populară, laureat la diferite festivaluri naționale.

Vedeta zilei a fost cunoscutul opincar Alexandru Ilinca, care, îmbrăcat în tradiționalele straie populare le-a făcut elevilor o demonstrație pe viu despre meșteșugul pe care aceste îl practică de peste 40 de ani.

Și este păcat că meșteșugurile tradiționale româșești se  vor pierde pentru că, tânăra  generație nu este interesată de acestea. Iar tradiționalul pierde teren în fața modernismului.

”Nu mai avem nimic tradițional, românesc.  Portul nostru tradițional este în pericol, pentru că nici cei care-l promovează  nu repectă tradiția strămoșească. Importăm tot ceea ce prinde la  public, dar ne pierdem indentitatea. Eu mă bucur că,  prin ceea ce fac transmit mesajul străbunilor către tânara generație”, a ținut să declare singurul meșteșugar popular, făuritor de opinci autentice, Alexandru Ilinca.

În calitatea sa de gazdă, prof. Petre Udrea a ținut să mulțumească înalților oaspeți pentru onoarea de a organiza o șezătoare culturală în muzeul pe care îl consideră ”copilul de suflet”  și a spus ”cultul tradiției trebuie sădit încă din primii ani ai vieții, socializării revenindu-i un rol deosebit”, a ținut să ne declare fondatorul muzeului aflat în incinta școlii uricănene.

Tradițiile și satul sunt identități ale neamului românesc și ne oferă o identitate aparte. Iar vâlcenii reveniți pe aceste meleaguri au aflat o poveste a acestor locuri minunate, despre oamenii locului, asemeni dacilor, iubitori de neam și credință, cu istorii nebănuite, adunate inedit, într-un muzeu, unde se transmite Mesajul Străbunilor.

După evenimentul care a avut loc la școala din Uricani, membrii CLUBULUI DE PRESĂ VALEA JIULUI  și invitații de peste  munte au vizitat Pensiunea Retezat și Muzeul Momârlanului.

Seara s-a încheiat într-o ambianță plăcută la arhanghelul Mihai. Arta, muzica, poezia și cultura, întotdeauna  au făcut casă bună cu voia bună. Și acolo unde oamenii buni  se adună, cu toții devin o mare familie, cu prietenii care se leagă, pe veci.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: