La ”Cântec pentru prieteni” – muzică, lacrimi și speranțe pentru viitorul folkului

           Și anul acesta, Cătălin Stepa a organizat un nou spectacol în memoria mamei sale. A fost cea de-a noua ediție și a devenit deja o tradiție ca acest spectacol- festival, să se desfășoare, acasă, la Lupeni, orașul în care Tatiana, a muncit, a trăit și iubit.

Tatiana Stepa a încântat zeci de generaţii cu melodiile sale, acum nemuritoare, mai ales, când era în cunoscutul „Cenaclul Flacăra”, un fenomen al tinerei generaţii, condus de poetul Adrian Păunescu, cel care a adunat în jurul său, poate, pe cei mai buni dintre cei mai buni dintre soliştii generaţiei anilor 1980.

“În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, în faţa a 30.000 de spectatori, am debutat în Cenaclul Flacăra cu un cântec numit „Şi-am să-mi fac o doină”. Am debutat simplu, cum făceau cei mulţi, dar am rămas greu, cum rămâneau puţini. Până la desfiinţarea lui în 1985, am avut, cred, în jur de 1000 de spectacole, care nu se compară cu nimic din ceea ce am trăit şi am văzut ulterior, dar nici un punct de vedere, nici al calităţii, nici al cantităţi, nici al încărcăturii emoţionale. A fost un miracol pentru mine şi poate, momentul în care mi s-a pecetluit destinul”, spunea regretata artistă.

Și anul acesta, spectatorii au putut reasculta melodii, dintre care, unele au devenit hituri. Cătălin, fiul artistei a reaprins flacăra iubirii, speranței și dragostei. Acesta i-a readus pe scenă, pe unii dintre colegii Tatianei, nume mari în folkul românesc: Ocru, Dan Vană, Constantin Neculae sau Mircea Vintilă.

Pe scena Palatului Cultural au mai evoluat și tineri folkiști precum,  Luminița Donisa.  Acestora li s-a alăturat și apreciatul pianist Aurelian Epuraș, admirator declarat al Tatianei Stepa și prieten al lui Cătălin Stepa, împreună cu care au introdus în muzica folk un experiment muzical de excepție: piano-folk-ul. 

Publicul spectator s-a bucurat de un adevărat regal artistic, muzică de calitate. Am văzut lacrimi de tristețe, emoții, candelă aprinsă și chitările atât de dragi Tatianei. Dar și cu o speranță în viitor, pentru că, vin din urmă  tineri iubitori ai folkului și care, duc mai departe acest gen musical, atât de îndrăgit de români.

La propunerea primarului Cristian Resmeriţă, Consiliul local Lupeni a hotărât în 15 decembrie 2016, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Lupeni, artistei Tatiana Stepa. Un gest de recunoştinţă, la 15 ani de la trecerea în nefiinţă a artistei, o recunoaştere a muncii asidue pe care aceasta a dus-o pe altarul culturii şi muzicii folk.  De atunci, Lupeniul are un festival de folk care îi poartă numele şi se doreşte ca an de an, în cadrul acestuia să fie promovate atât tinerele talente, dar să participe şi folkişti consacraţi, care au fost colegi cu Tatiana, în viaţa ei de artistă.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, prezent la spectacol a ținut să adauge ”Mă bucur că, de trei  ani de zile, după ce fratele meu s-a alăturat acestui proiect al lui Cătălin, prin care am reușit să aducem acest eveniment dedicat Tatianei Stepa, aici, la Lupeni, reușim împreună să ducem mai departe acest festival de folk. Le mulțumesc tuturor celor implicați, lui Cătălin Stepa, lui Ionuț Drăgotesc, Consiliului local Lupeni, Consiliului Județean, care au o contribuție în organizarea acestui festival și le mulțumesc artiștilor care dau valoare acestui festival și care, prin muzica lor, păstrează vie amintirea celei care a fost Tatiana Stepa. Felicitări, tuturor !”, a conchis  primarul Lucian Resmeriță.

Pentru reușita evenimentului au contribuit Primăria și Consiliul local Lupeni și Consiliul Județean Hunedoara.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: