”Parfum de romanță” pe scena Palatului Cultural ”MINERUL” din Lupeni

           Romanța, unul dintre cele mai vechi subgenuri ale muzicii ușoare românești era definită ca „un cântec tânguios, o istorioară veche, în versuri naive”. Este înrudită cu liedul. Melodia este strofică, iar textul liric este ca o mărturisire directă a unor sentimente pe înțelesul tuturor.

Romanțele au răsunat din nou pe scena bijuteriei arhitecturale ”Palatul Cultural” de care dispune municipiul Lupeni. Turneul ”Parfum de romanță”, dedicat hunedorenilor și aflat la cea de-a treia ediție, a ajuns zilele trecute în Valea Jiului, la Lupeni. Sala a fost arhiplină, iar pe scenă au urcat rând pe rând interpreți care și-au dedicat parte din carieră, acestui gen muzical, unic în lume.

La evenimentul care a avut loc la Lupeni a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean,  Daniel Andronache, viceprimarul Iacob Mesaroș, consilieri locali, reprezentanții Clubului de Presă, iubitori ai romanței, etc.

Au fost interpretate romanțe ale unor compozitori celebri precum: Herny Mălineanu, Ioana Radu, Cristian Vasile, pe versurile marilor poeți români. Celebre sunt și romanțele  inspirate din folclorul național, care se pierd în vremurile trecute. Românul își cântă dragostea, durerea, despărțirea, fericirea cum știe el mai bine, prin muzică. Rând pe rând, au urcat pe scenă Georgeta Plută, Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Dinu Iancu Sălăjanu, Rodica Pop Selling, Bogdan Toma. Soliștii au fost acompațiați în mod excepțional de orchestra profesionistă ”Drăgan Muntean”  a Centrului de Cultură și Artă a județului Hunedoara, condusă de prof.Gheorghe Cîlțea. Le-au fost alături managerul Ciprian Roman și  Ovidiu Olari.

Au fost trei ore de spectacol, de muzică bună, interpreții fiind aplaudați și bisați de mai multe ori.

”Satisfacția noastră este să interacționăm cu dumneavoastră cu publicul, să vă atingem sufletele. Atunci suntem și noi împliniți”, a spus  publicului spectator îndărgitul interpret Dinu Iancu Sălăjanu.

Iar publicul a vibrat  și cântat împreună cu artiștii și au transformat  ” Parfum de romanță” într-un succes deplin.

Felicitări interpreților, membrilor ansamblului profesionist Drăgan Muntean, Consiliului Județean și Primăriei și Consiliului local Lupeni pentru efortul susținut de a organiza un spectacol cu  o ținută deosebită, care a fost apreciat de Lupeni, pentru că, acest gen muzical nu  a mai răsunat în Palatul Cultural decât în urmă cu 35 de ani. Iar seara de romanțe se vrea un reveriment, unul de succes, pentru că, lupenenii sut iubitori de muzică bună și de calitate, indiferent de gen.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: