START pentru dezvoltarea Văii Jiului

          După dezbaterea care a avut loc la Palatul Cultural în care a fost prezentat raportul ”Tranziție justă în Hunedoara”, în fața primarilor, reprezentanților mediului de afaceri și ai ong-urilor,iată că, vești bune vin de la Bruxelles. Aplicația  comună depusă de UAT-urile din VALEA JIULUI  pentru accesarea PROGRAMULUI START a fost selectată.

Valea Jiului va beneficia astfel, de asistență tehnică europeamă gratuită în vederea elabărării ”Strategii comune de dezvoltare”, în care sunt cuprinse 25 de proiecte de dezvoltare.

Acest lucru a fost anunțat public într-o conferință de presă, organizată la Petroșani unde au participat edilii locali ai Văii Jiului.

”Împreună cu toți colegii primari din Valea Jiului, am aplicat la Bruxelles pentru a primi asistență tehnică gratuită în cadrul programului european START, care funcționează în baza Platforma Regiunilor Carbonifere. Din informațiile pe care le avem, sunt șase regiuni de acest fel care vor primi asistență tehnică gratuită din cele 41 câte există în Europa unde mai există exploatări de cărbune și energie produsă pe bază de cărbune. Săptămâna viitoare, în perioada 16 – 17 octombrie, urmează să fim prezenți la Bruxelles, la întâlnirea pe care o vor organiza cei de la Platforma Regiunilor Carbonifere, unde se vor stabili pașii ce urmează să se întâmple în continuare. Important pentru noi este că acest prim pas, foarte important pentru noi, s-a încheiat cu succes,  iar Valea Jiului are de pe acum certitudinea că va fi cuprinsă în acest program pilot al UE. E un pas important, practic prin această asistență tehnică vor fi identificate proiectele,  un număr de 25 am spus noi, care vor fi incluse în Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului, aflată în lucru la Ministerul Fondurilor Europene. Cu această Strategie ne pregătim de exercițiul financiar 2021-2027, astfel încât de data aceasta să avem o tranziție cât mai justă și cât mai bună în legătură cu ceea ce înseamnă restructurarea mineritului și cu situația social-economică a Văii Jiului”, a ținut să declare primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, în calitate de gazdă.

Ideea reorganizării într-un ADI a fost readusă în atenția opiniei publice de primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu.

”Urmează ca noi, toate administrațiile din Vale, să ne organizăm într-un ADI și, sigur că da, să ne punem în cadrul proiectelor ideile pe care le avem pentru dezvoltarea localităților noastre. Toate aceste viziuni trebuie integrate într-o strategie comună și atunci vom avea reușită! Vă dau un exemplu… Pe Turism, vom încerca să avem un proiect comun integrat, adică, pe de-o parte Petroșaniul cu Stațiunea Parâng, Lupeniul cu Stațiunea Straja, Petrila cu locul unde-și dorește să aibă viitoarea stațiune, la noi la Uricani cu Complexul Turistic de la Câmpu lui Neag – Poartă de intrare în Parcul Național Retezat, cum generic am denumit acest proiect deja, Aninoasa cu zona pe care și-ar dori-o în acest sens, Vulcanul cu Pasul Vâlcan. Deci, să integrăm totul pe acest domeniu într-un proiect comun. Noi considerăm că am putea avea un succes mai mare dacă toate administrațiile vin cu un astfel de proiect comun, integrat și se regăsesc acolo. Până la urmă lucrurile chiar se leagă. De exemplu, Aqua Parq propus la Uricani se leagă foarte bine de exemplu cu Stațiunea Straja, sau cu stațiunea din Vulcan.

 Viitorul exercițiu financiar începe teoretic în 2021, dar eu zic 2022 sau 2023, că atunci se vor da drumul la finanțări cu siguranță. Dar în 2020 contează foarte mult cine negociază pentru România, în sensul că trebuie să obținem avantaje. De exemplu, contribuția proprie la proiecte finanțate cu bani de la UE să fie mai mică decât acum. Dar indiferent ce va fi la nivel național, Guvernul României, Ministerul Fondurilor Europene și-a asumat că o mare parte a diferenței de contribuție o va pune guvernul! Asta înseamnă de fapt instrumentul teritorial integrat, un buget cu dedicație, dar la care să nu se implice doar UE, ci și guvernul. Un lucru extraordinar pe care vreau să-l relatez este faptul că nu se va mai depinde în acest sens de culoarea politică a celor ce se află la guvernare. Vă mai dau o veste mare, nu știu dacă ați aflat sau nu, dar s-a aprobat, de către Comisia Europeană ca Autoritatea de Management să se mute de la nivel de ministere, de guvern, direct la regiuni. În cazul nostru, nu mai este Bucureștiul… Până acum depuneam proiectele pe programele operaționale regionale la Timișoara, apoi mai trebuiau să meargă pe la București, acorduri, avize nu știu mai ce… Și la deconturi era la fel, trebuia depus la Timișoara la ADR Vest, după aceea trebuia mers la minister la București, apoi iar la Timișoara… Acest lucru va dispărea, această verigă, guvernul, practic se duc lucrurile spre o anumită autonomie regională. Acesta e un lucru bun, iar cel puțin pentru programele naționale regionale decizia este luată”, a declarat edilul orașului cu cea mai mare suprafață din țară.

Cu speranțe și privind spre viitor, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță a spus că are speranță în alocările eruropene care se vor acorda Văii Jiului și că trebuie o gândire unitară, cofinanțări mai mici pentru IMM-uri și independență mai mare, pentru primării.

”Acum am mare încredere a ceea ce se va întâmpla, am mare încredere în fondurile europene, în Guvernul României. Noi trebuie să scoatem în evidență și faptul că totul a început în prima fază de la Guvernul României. Îmi aduc aminte că doamna premier la momentul respectiv a spus că Valea Jiului va intra în această zonă de finanțare și uitați-vă acum că lucrul acesta se întâmplă. Într-adevăr, pașii poate că nu sunt atât de rapizi pe cât ne-am dori noi – am vrea cu toții să se întâmple totul astăzi dacă s-ar putea, să semnăm și proiecte, să semnăm și lucruri de genul acesta –, dar sunt convins că în timp vom reuși să facem lucruri bune pentru Valea Jiului  cu bani europeni. Într-adevăr, cum a spus și Dănuț, ne dorim niște proiecte pentru întreaga Vale a Jiului, niște proiecte pentru toți locuitorii, deci nu numai pentru Lupeni, Uricani, Petroșani sau Vulcan. Trebuie să gândim unitar și, uitați-vă că atunci când gândim unitar, lucrurile încep să meargă mult mai bine pentru Valea Jiului. Relația dintre noi, primarii, este una foarte bună, discutăm foarte mult la telefon diferite lucruri referitoare la fondurile europene și mă bucur că acum am primit această consultanță gratuită din partea Comisiei Europene. Să știți că erau, dacă nu mă înșel, vreo 47 de regiuni care solicitau această gratuitate și doar noi am reușit deocamdată să o obținem pentru că ne-am mișcat foarte repede și am reușit să depunem documentele cât de repede s-a putut și foarte bine făcute și iată că vom semna acest parteneriat între noi și ei. Probabil a contat și acea întâlnire de la Bruxelles, unde au fost toți primarii Văii și care a fost de bun augur. Chiar doamna ministru a Fondurilor Europene, doamna Roxana Mînzatu, auzind că am fost acolo ne-a povestit, încântată, de feedback-ul pozitiv primit din partea europenilor.  Și un lucru important pe care ni-l dorim noi pe acest proiect cu fonduri europene este să facem sau să refacem infrastructura mică și mare… Ne dorim să anvelopăm blocurile, dar cu cofinanțare de doar 2%, plus multe alte lucruri legate de alte domenii. Pentru IMM-uri ne dorim să le putem dezvolta cât mai bine, cu o cofinanțare mult mai mică decât este în prezent. Dar, fiecare localitate, ar trebui, cel puțin de-acum încolo, să facem în așa fel încât să fie finanțate și anumite obiective, menite să ne aducă resurse financiare primăriilor în timp. Adică, să facem nu numai consumabile, să zic așa, să reușim să facem și lucruri care să ne aducă plus valoare din punct de vedere financiar, fiindcă la un moment dat.  Va trebui să ajungem și noi mai independenți, deoarece vedeți că tot stăm cu mâna întinsă ba la consiliul județean, ba la guvern, ba la alții. Ar trebui să ajungem cu primăriile noastre să fim cât mai independenți, de aceea trebuie să facem ce trebuie în acest sens”, a conchis  primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Aplicația depusă de regiunea Văii Jiului pentru includerea în Programul START a fost însoțită și de scrisori de sprijin din partea Universității Petroșani, a organizațiilor Greenpeace România și  Bankwatch România, din partea Consiliului Județean Hunedoara, Ministerului Fondurilor Europene și  de ONG-uri locale.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: