TRACER a început – în forță

             Proiectul TRACER a fost, în mod oficial, demarat în perioada 14-16 mai 2019 în Finsterwalde (Germania), cu ocazia organizării ședinței de lansare, a dezbaterilor cu părțile interesate locale precum și a primei vizite tehnice. Scopul proiectului TRACER, finanțat din fonduri europene, este de a sprijini nouă regiuni intensiv carbonifere, aflate în etape diferite ale procesului de tranziție din punct de vedere energetic, în vederea elaborării sau actualizării Strategiilor regionale de cercetare – inovare (C&I) și realizării schimbului de experiență, pentru a facilita tranziția către sisteme energetice durabile. 

Cărbunele este în prezent exploatat în 41 de regiuni din 12 state ale UE, fiind astfel cel mai abundent combustibil fosil din UE și o sursă importantă generatoare de activități economice. Tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon implică provocări semnificative pe plan tehnologic, economic și social, în special pentru regiunile intensiv carbonifere care trebuie să se adapteze de la o producție energetică bazată pe combustibili fosili la surse energetice alternative, noi și curate.

Proiectul TRACER – în perioada celor 3 (trei) ani – va înlesni mobilizarea, într-o gamă cât mai largă, a părților interesate din cele nouă regiuni europene pentru a discuta și a conveni asupra unei viziuni comune și asupra unor priorități pentru tranziția zonelor carbonifere. Proiectul TRACER are drept referință abordarea de tip S3 (Smart Specialisation Strategy) – Strategia de specializare inteligentă a UE și EDP (Entrepreneurial Discovery Process) – Procesul de descoperire antreprenorială, ambele focalizate către regiunile intensiv carbonifere, iar pentru aspectele energetice vor fi luate în considerare prioritățile de C&I ale Planului strategic european pentru tehnologiile energetice (SET Plan).

Proiectul TRACER este coordonat de WIP Renewable Energies, Germania și include în consorțiu 15 membri din 11 țări: Germania, Grecia, Marea Britanie, Bulgaria, România, Serbia, Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Austria și Belgia. “Regiunile vizate” corespunzătoare sunt: Regiunea Luzația (Brandenburg DE40 și Dresda DED2 – Germania); Macedonia de Vest (EL53 – Grecia), Țara Galilor (UKL1, UKL2 – Marea Britanie); Regiunea de Sud-Est (BG34 – Bulgaria); Valea Jiului, Regiunea de Vest (RO42 – România); Regiunea Kolubara (Serbia); Regiunea Donețk (Ucraina); Silezia Superioară (PL22 – Polonia); Boemia de Nord-Vest (CZ04 – Republica Cehă).

În perioada 8-9 aprilie 2019 proiectul TRACER a fost prezentat factorilor interesați în cadrul celei de a 4-a întâlniri a Grupului de lucru aparținând “Platforma Regiunilor carbonifere în tranziție” de la Bruxelles, unde s-a decis menținerea unei strânse colaborări și a legăturilor stabilite, și exploatarea sinergiilor de la nivelul activităților implementate sub umbrela TRACER și a “Platformei UE pentru regiunile carbonifere în tranziție”.

De asemenea, semnarea Memorandumul de înțelegere între cele șase unități administrative ale Văii Jiului (Primarul Orașului Aninoasa, Primarul Municipiului Lupeni, Primarul Orașului Petrila, Primarul Municipiului Petroșani, Primarul Orașului Uricani și Primarul Municipiului Vulcan), intitulat Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziție Justă, care a avut loc cu ocazia ședinței cu nr. 5 a Platformei pentru regiuni miniere în tranziție, organizată la Bruxelles între 15-16 iulie 2019, asigură abordarea integrată a dezvoltării Văii Jiului, cu implicarea stakeholderilor identificați în proiectul TRACER.

Angella  Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: