SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂŢII – 16 -22 septembrie 2019

        Campania SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII 16- 22 septembrie 2019   din acest an, cu sloganul :  „Mergi cu noi!”, încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare: să combine mersul pe jos  cu bicicleta și cu transportul public.

Ediția din acest an a campaniei este o oportunitate de a face parte dintr-o mișcare europeană adresată autorităților locale și locuitorilor din mediul urban pentru a-și corobora eficient acțiunile în vederea reducerii gradului de poluare urbană. Mobilitatea alternativă trebuie să reprezinte  un punct de interes și să devină un mod de viață activ al tuturor locuitorilor citadini  pentru beneficiile pe care le aduce atât sănătății personale cât și mediului înconjurător.

Tema campaniei este : Mersul pe jos si cu bicicleta in conditii de  siguranta rutiere    

Scopul campaniei este de a încuraja autoritățile locale europene să introducă și să promoveze măsuri de transport durabile și să invite oamenii să încerce mijloace de transport alternative.  Susținerea populației din mediul urban să aleagă moduri active de deplasare sau să combine mersul pe jos și cu bicicleta cu transportul public.

Obiectivele campaniei sunt:

  • Conștientizarea populației în  formării unor  atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin adoptarea mobilității alternative (mersul pe jos și cu bicicleta)
  • Prezentarea de alternative de mobilitate durabilă locuitorilor din mediul urban

În cadrul campaniei SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII , data de 22 septembrie sa fie stabilită ca Ziua fără mașini!,zi în care unele străzi din orașele Europei sunt permise numai pietonilor și bicicliștilor. Scopul este descurajarea circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu în deplasările intraurbane, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, cu mijloacele de transport în comun.

În cursul anului 2019, OMS a publicat un ghid cuprinzând recomandări privind activitatea fizică, sedentarismul și somnul, începând cu vârsta de 5 ani, pornind de la premisa că perioada copilăriei timpurii este perioada celei mai accelerate dezvoltări psihosomatice și, în același timp, perioada în care se formează obiceiurile, fiind din acest punct de vedere deschisă schimbărilor și adaptărilor. La nivel global, în rândul adulților, sedentarismul a fost identificat ca un factor cu impact asupra mortalității, iar la copii un factor care contribuie la instalarea obezității. Astfel, conform recomandărilor OMS, copiii în vârstă de 3-4 ani ar trebui să petreacă cel puțin 180 de minute într-o varietate de activități fizice la orice intensitate, dintre care cel puțin 60 de minute o activitate fizică moderată – intensă, pe parcursul zilei.

Activitatea fizică aduce beneficii pentru sănătate :

  • reducerea cu 50% a riscului bolilor cardio-vasculare, diabetului zaharat tip II şi obezităţii;
  • reducerea cu 30% a riscului hipertensiunii arteriale;
  • scăderea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive;
  • prevenirea osteoporozei .
  • reducerea riscului pentru cancer de sân și de colon, depresie
  • bicicliștii trăiesc în medie cu doi ani mai mult decât cei care nu au folosit bicicleta și necesită cu 15% mai puține zilele de concediu medical;
  • 25 de minute de mers pe jos pe zi pot adăuga până la șapte ani de viață

 Mersul pe bicicletă este activitatea ideală în lupta împotriva acestor boli.

Este recomandată o activitate fizică moderată de minim 30 minute/ zi.

  • O persoană care merge pe bicicletă 6 ore/ săptămână îşi diminuează riscul decesului prin boli cardio-vasculare de 4 ori comparativ cu riscul de deces pe care l-ar avea prin accidente rutiere. Un studiu danez arată că persoanele care nu merg pe bicicletă au un risc de mortalitate cu 40% mai mare comparativ cu persoanele active.

               Date statistice pentru jud. Hunedoara:

  2014 2015 2016 2017 2018
Boli Cardio-Vasculare 32.320 32.752 33.396 32.621 32.156
HTA 62.629 62.856 62.438 62.735 63.158
Obezitate 4.374 4.716 5.259 5.280 28.139
Diabet zaharat 26.345 28.883    27.466 29.475 4.964
Diabet zaharat tip II 24.351 26.143 24.478 25.345 32.156

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara va organiza, în parteneriat cu Primăria Municipiului Hunedoara si SC „FBBA GROUP” SRL Hunedoara, in data de 18.09.2019 la ora 18ºº, in Piata Ferdinand- platoul Casei de Cultura din Hunedoara,  „ZUMBA” – o alternativă la viaţa sedentară şi pentru conştientizarea populaţiei cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban.

Partenerii noştri din mass-media sunt invitaţi să participe la  acest eveniment ca o contribuţie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

  DIRECTOR  EXECUTIV DEL.,                   MEDIC  ŞEF  DEPARTAMENT  SSP,

    Ec. Pera-Stefanie Adina-Ileana                                   Dr. Birău Cecilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: