Caravana Culturii – un nou succes în Valea Jiului, la Lupeni

             Reprezentanții Caravanei Culturii au efectuat  un  nou turneu prin țară dar și la frații noștri, la sârbi, în Kladovo.  Turneul a început la Turnu Severin, apoi în Serbia. A urmat apoi Timișoara, Simeria, Deva, Târnăveni, iar weekendul i-a găsit pe membrii marelui proiect național în Valea Jiului.

Aici, membrii CARAVANEI CULTURII  au fost așteptați de repezentanții CLUBULUI DE PRESĂ (n.r. este partener în proiect) de primarul Lucian Resmeriță și viceprimarul Iacob Mesaroș, de oamenii de cultură din Valea Jiului.

Caravana  Culturii  este formată dintr-un grup de scriitori, critici literari, poeţi, jurnalişti, sociologi, interpreţi de muzică populară, uşoară, folk, romanţă, instrumentişti  caval, fluier, cimpoi şi chitară, sunt într-un turneu prin ţară pentru – înfrăţire şi colaborare pe zonă culturală –  lansări de cărţi, serate literare, întâlniri cu  presa locală, întâlniri cu cenaclurile literare din ţară, interviuri şi emisiuni radio – tv, spectacole de muzică şi poezie.

Grupul CARAVANA CULTURII are menirea de a promova cultura pe toate palierele posibile, de a găsi noi parteneri de schimburi culturale şi nu în ultimul rând de a descoperi  şi promova tineri  la început de drum spre afirmare. În fiecare an, CARAVANA CULTURII RUSIDAVA editează un volum intitulat sugestiv „Jurnal de Călătorie”  în care sunt cuprinse toate evenimentele din toate localităţile colindate, sunt şi creaţii de debut, un pas către afirmare.

Volumul, ediția a III- a a fost prezentat în toate localitățile prin care caravana a trecut.

Iar acest proiect vine să simplifice legătura, colaborarea şi exprimarea liberă a talentului, creaţiei artistice într-un cadru organizat, de bun augur şi promovarea pe criterii meritorii.

Din CARAVANA CULTURII au făcut parte:

  MARIAN  BĂRĂSCU – poet, iniţiatorul şi coordonatorul  grupului  „CARAVANA CULTURII” drăgăşănean, membru al Ligii Scriitorilor din România şi membru supleant la nivel naţional, preşedinte la Asociaţia Rusidava Culturală, redactor şef al revistei  trimestriale de cultură „Rusidava Culturală”, membru al „UNIUNII ZIARIŞTILOR PROFESIONIŞTI din ROMÂNIA FILIALA VÂLCEA”;  CONSTANTIN TRIŢĂ – poet  din Piatra-Olt – Slatina; CAMELIA GIORGIANA PETRIA – solist muzică populară – din Morunglav, jud. Olt;LILIANA GHIŢĂ BOIAN – poet din Drăgăneşti-Olt;  SILVANA ANDRADA TCACENCO – din Bucureşti, poet şi interpret muzică uşoară; CONSTANŢA TANŢY TRIŢĂ – poet din Piatra-Olt; PANDELE JIANU – din Drăgăneşti-Olt; ANGELLA  DUMITRAŞCU – din Lupeni  –  jurnalist, psihosociolog; ALEXIA ROTARU – din Balş jud. Olt; STEJĂREL  IONESCU – din Timişoara poet, jurnalist, critic literar; VALERICA PREDESCU  poet din Slatina;   MIHAI BODOGAN – din Petroșani  solist de muzică populară şi uşoară colaborator al televiziunilor locale şi naţionale, GEORGE TEI- poet din București,

Ajunși vineri în Lupeni, membrii Caravanei Culturii au susținut un inedit program artistic pentru beneficiarii căminiului de seniori. S-a cântat, s-au spus poezii cu tentă patriotică și de dragoste  și s-au revăzut oamenii dragi și s-au făcut donații. Evenimentului de la Lupeni  li s-a alăturat și cunoscutul poet uricănean Gheorghe Niculescu.  Seara i-a  prins pe membrii caravanei în Retezat, unde au petrecut allături de alți membrii din cadrul CLUBULUI  de PRESĂ, iar prof. CORNEL BĂROI  i-a delectat cu bunătățile pregătite ca de un mare master chef. Iar această titulatură o merită din plin, deoarece distinsul profesor, poate da lecții de gastronomie, cu succes.

     Sâmbăta dimineață, membrii Caravanei Culturii s-au întâlnit cu starețul Schitului Straja, părintele Dimitrie Ivasco. Aici s-au încărcat spiritual  și au primit informații despre luptele din primul război mondial. Baloo a fost la rândul lui răsfățat cu dulciuri și tort.

Parcul de la CAP a găzduit spre seară, în premieră,  un altfel de eveniment, în care, oamenii de cultură reuniți sub această formulă i-au încântat și au cântat pentru cetățenii  din municipiul Lupeni.

   Pentru acest turneu și pentru efortul de a ajunge și în Lupeni a ținut să mulțumească primarul Lucian Resmeriță care a spus: ”țin să vă mulțumesc că ați ales muncipiul Lupeni ca parte componentă a turneului dumnevoastră. Sunteți oameni de mare valoare, de cultură, și noi, ca administrație locală, sprijinim astfel de evenimente. Și este pentru prima dată,  când cetățenii municipiului nostru vă pot  vedea atât de aproape. Ideea de a organiza astfel de evenimente a fost foarte bună, pentru că, iată,  adresabiltatea crește”.

Lupenenii s-au adunat  în număr mare pentru a-i vedea pe membrii caravanei evoluând live.

Au cântat și încântat și invitații din spectacol: Izabella Bot, membrii CENACLULUI PAS CU PAS coordonați de prof. Petronela Baldovin, piticii de la Centrul de Plasament Lupeni coordonați de istructorul Dana Dobre. Cunoscutul meșter popular, unul dintre cei mai mari păstrători ai tradițiilor  naționale, Mihai Biscu din Horezu, a răspuns cerinței reprezentanților CLUBULUI DE PRESĂ de a participa la eveniment. El le-a fost alături copiilor, care a fost fermecați de ” roata olarului” și de modul în care se produce o farfurie  tradițională din lut. Și ei le-au făcut cu mânuța lor, cu ajutorul mesterului olar.

Un inedit program artistic a fost susținut de membrii Ansamblului DOINA MUNȚILOR PARÂNG din PETROȘANI care sunt parte componentă a ANSAMBLULUI CULTURAL LIRICA, coordonat de prof. Tiberiu și Jana Coconeț, descoperitori de talente și cu vechi state în domeniu.

De asemenea vreau să mulțumesc partenerilor noștri, domnului Emil Părău, domnului director general Gheorghe Toma, primarului Lucian Resmeriță și viceprimarului Iacob Mesaroș, colegilor și prietenilor care au răspuns prezent invitației noastre.

Pentru acest turneu literar-artistic, vrem să  mulţumim tuturor acelora care ne susţin  şi sprijină cultura, de asemenea mulţumim celor care ne pun la dispoziţie lăcaşele de cultură şi nu în ultimul rând mulţumim creatorilor, interpreţilor, cantautorilor… mulţumim tuturor oamenilor cu idealuri frumoase. 

 Mulţumim deasemenea  de sprijinul acordat, de colaborare şi participare la acest proiect naţional tuturor partenerilor noştri, susţinătorilor şi sponsorilor.  SUNTEM  MÂNDRI CĂ SUNTEM ROMÂNI!”,  a  conchis  coordonatorul proiectului naţional, poetul Marian Bărăscu.

Angella Dumitrașcu

One comment

  1. George Tei spune:

    Mulțumim pentru frumoasa prezentare… Păcat ca Patricia Elissa nu a fost menționată ca fiind parte a Caravanei Culturii… Poate vă voi trimite câteva cărți pe care să le dăruiți Căminului Seniorilor, Căminului de copii și celorlalți care au sprijinit apariția Caravanei în fainul oraș Lumeni… MULȚUMIRI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: