Lupeni, municipiul cu cele mai multe investiții din Valea Jiului

        Locuitorii municipiului Lupeni sunt mândri că imaginea localității în care trăiesc se schimbă pe zi ce trece, ceea ce nu se întâmplă în celelalte orașe din Valea Jiului, și asta, spre nemulțumirea cetățenilor. Acest lucru se datorează tânărului și inimosului primar Lucian Resmeriță care, cu ajutorul echipei  sale, cu viceprimarul Iacob Mesaroș au avut o nouă viziune de dezvoltare a localității.

Orice investiție care se derulează aici nu face decât  să crească atractivitatea localității mai ales că, Lupeniul a fost binecuvântat cu locuri minunate, cu stațiunea Straja, care este acum animată  de sutele de turiști și copii care-și petrec vara aici, în diferitele tabere  care sunt oferite de gazde.

”Municipiul Lupeni atrage în special, datorită stațiunii turistice Straja, zeci de mii de turiști care vin aici să viziteze frumusețile naturale cu care Dumnezeu a binecuvântat aceasă zonă, dar și să se bucure de plimbări în natură, de sport și distracție la munte. Ne dorim ca aceștia să descopere nu doar Straja, ci să se poată bucura de tot ceea ce există aici, la noi, din punct de vedere turistic și poate arăta municipiul Lupeni. După cum știți, acest oraș este, probabil, cel mai reprezentativ oraș minier din România, iar istoria acestei nobile profesii s-a scris de cele mai multe ori în Lupeni. Astfel, prin obiectivele industriale, culturale, arhitecturale și istorice pe care le avem în Lupeni, putem genera un nou tip de turism în orașul nostru: turismul istoric. De aceea, încercăm să repunem în valoare tot ceea ce poate reprezenta un reper în acest sens pentru cei care vin la Lupeni”,  a declarat  primarul municipiului Lupeni,  Lucian Resmeriță.

”Drumuri asfaltate, trotuare și alei modernizate, reabilitarea clădirilor istorice, realizarea de parcuri și zone verzi, sunt tot atâtea obiective pe care cetățenii municipiului Lupeni ni le solicită să le realizăm, la toate întâlnirile pe care le avem cu aceștia. Multe dintre propunerile pe care le fac cetățenii noștri se transformă în proiecte viabile, pentru care încercăm să atragem fonduri europene sau guvernamentale”, a completat primarul  lupenean.

Toate investițiile realizate,  de la cele de infrastructură publică (drumuri, trotuare, rețele de apă și canalizare, rețele de gaz și energie electrică etc) la cele din sănătate, educație sau cultură și până la cele din sectorul de turism sunt foarte  importante pentru economia din această localitate. Astfel, în ultimii ani s-au făcut investiții care se cifrează la sute de milioane de lei pentru lucrări care țin de asfaltări și  pentru modernizarea unităților de învățământ

Totodată s-au făcut investiții importante în spitalul lupenean și  pentru dotarea acestuia cu aparatură performantă, care să vină în sprijinul cadrelor medicale, a medicilor care se ocupă cu succes de sănătatea populației localității și nu numai, pentru că, adresabilitatea spitalului lupenean, a crescut.

Una dintre cele mai importante lucrări de infrastructură rutieră și pietonală a fost, fără îndoială, cea prin care a fost modernizat principalul drum care străbate de la un capăt la altul municipiul Lupeni, respectiv Bulevardul Tudor Vladimirescu și Bulevardul Păcii. Ultimul tronson al acestei investiții a fost finalizat chiar în această lună, odată cu asfaltarea sectorului de drum cuprins între zona Spitalului Municipal și cea a sediului Primăriei. Tot aici a fost configurat și primul sens giratoriu construit în municipiul Lupeni.

”Pe de o parte, am reușit prin configurarea acestui sens giratoriu, să fluidizăm circulația rutieră la intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu drumul de centură, pe de altă parte creștem siguranța circulației în zonă, având în vedere că aici se află o școală, spitalul și câteva biserici. În plus, reconfigurarea arhitecturii rutiere și pietonale din această zonă, pune în valoare și câteva din obiectivele turistice ale acesteia, respectiv ansamblul monumental ”Lupeni 29”, Statuia Minerului și Calea Eroilor”, a mai spus  primarul Lucian Resmeriță.

Tânărul primar lupenean are în vedere acum și reabilitarea și modernizarea clădirilor istorice de pe raza municipiului Lupeni. După sprijinul acordat bisericilor, care au trecut și ele printr-o fază de reabilitare și modernizare se are în vedere acum, tot în zona Centrului Civic reabilitarea și modernizarea parcului de la spital (n.r. realizarea unui amfiteatru unde să se poată organiza diferite evenimente).

”Vom face în așa fel încât toate clădirile istorice pe care le avem pe raza municipiului Lupeni să le reabilităm și, astfel, să le redăm valoarea. Din păcate nu ne-au mai rămas foarte multe clădiri istorice din anii 1900-1930, însă acelea pe care le mai avem ne dorim să le refacem, pentru că au și o arhitectură foarte frumoasă și pot constitui repere turistice pe harta municipiului Lupeni, dar și destinații de utilitate publică pentru cetățeni. Nu este deloc ușor să reabilitezi astfel de clădiri, deoarece fiind vorba de clădiri de patrimoniu, renovările trebuie să țină cont de anumite criterii, condiții și particularități. Una din clădirile de acest fel, pentru care din fericire am reușit să atragem bani europeni pentru modernizare este clădirea fostei Policlinici din Lupeni, de pe strada Avram Iancu”, a declarat  primarul Lucian Resmeriță.

Clădirea vechii Policlinici, având o vechime de peste un secol, va fi reabilitată cu fonduri europene, în cadrul  proiectului  ”BAHTALO !”  ce este  implementat cu succes  de administrația locală din municipiul Lupeni,  pe  bani europeni.

Clădirea va fi renovată atât la exterior, cât și la interior, urmând că fie transformată într-un Centru Social, Educațional și Cultural destinat persoanelor cuprinse în acest proiect. Tot aici vor fi amenajate și spații în care vor fi redeschise cabinete medicale de stomatologie. Toate aceste investiții au fost prezentate pe larg de publicația noastră.

Seria lucrărilor de investiții publice continuă la Lupeni și cu alte lucrări de infrastructură.

Modernizarea trotuarelor și zonelor verzi de pe maginea celor două mari bulevarde centrale ale municipiului este un obiectiv aflat acum  în plină desfășurare.

 ”Lucrăm pe mai multe tronsoane la implementarea acestui proiect. Acum, spre exemplu, avem deschise șantiere de lucru în zona Bărbăteni, unde sunt reabilitate trotuarele și zonele verzi aferente acestora. Lucrăm de asemenea în zona Nivelt, unde vom configura un frumos parc cu un amfiteatru pentru odihnă și relaxare, dar și în zona Cinematografului, unde modernizăm zona aflată în fața acestui obiectiv cultural, care a intrat și el în reabilitare cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții. După cum vedeți  municipiul  Lupeni este un vast șantier și acest lucru mă bucură foarte mult,  chiar dacă creăm și puțin disconfort cetățenilor. Toaate acestea sunt realizate pentru a schimba imaginea localității noastre și de a crea un ambient plăcut, ca în marile orașe europene”, a conchis  primarul Lucian Resmeriță.

Elena Dragomir

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: