La Câmpu lui Neag a avut loc tradiționalul pelerinaj marian

              Duminică, 18 august a.c., comunitatea greco-catolică din Valea Jiului a fost în sărbătoare. Enoriaşii au participat la acest eveniment unic care are loc în Valea Jiului. Statuia Maicii Domnului de la Câmpul lui Neag este o copie a statuii Maicii Domnului de la Lourdes.

Aceasta a fost adusă de preotul Ştefan Berinde şi soţia lui Maria, în urmă cu aproape 100 de ani, (în anul 1913). De atunci şi până la desfiinţarea Bisericii Române Unite cu Roma, credincioşii din Valea Jiului au venit în fiecare an în pelerinaj, în acest frumos cadru natural unde se află statuia.
Aceasta s-a păstrat ca o minune în vremea regimului comunist. În anul 1977 a fost restaurată de pr. Ştefan Dănilă. Statuia, este fixată pe o stâncă înaltă la marginea localităţii. Imediat după anul 1989 s-a reluat tradiţia pelerinajelor la Câmpul lui Neag. În acelaşi loc numit generic “Brădet” din cauza amplasării acestuia în jurul unei păduri de brazi, se găseşte şi o cruce monumentală ridicată la 8 noiembrie 1895 de către părintele greco-catolic Constantin Stanciu, în memoria eroilor locali căzuţi în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878). PreaSfinţitul Alexandru le-a reamintit pelerinilor în edițiile trecute că, înainte de a avea cele două biserici noi la Uricani (2008) şi respectiv Petroşani (2010), pe acel loc accidentat în apropierea Grotei, se celebra şi Sfânta Liturghie. Acum, în acest loc Sfânt se rostesc doar rugăciuni şi devoţiuni, iar Sfânta Liturghie se oficiază în bisericile nou construite.
O altă mireasă a Domnului urmează să funcționeze în municipiul Lupeni, în zona Penny, terenul pentru construirea noii biserici, fiind atribuit printr-o hotărâre a Consiliului local Lupeni. Acum, construcția este finalizată, urmând ca la o dată stabilită de comun acord, să aibă loc sfințirea bisericii… în această toamnă.

Angella DUMITRASCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: