Iancu de Hunedoara, eroul medieval al românilor şi al maghiarilor a fost omagiat

         Omagiu lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, Marele Voievod al Transilvaniei. Municipiul Hunedoara privește cu încredere spre viitor, dar nu-și uită trecutul glorios!

La împlinirea a 563 de ani de la moartea sa, la statuia lui Ioan de Hunedoara din centrul municipiului a fost oficiat duminică, 11 august, un serviciu religios, urmat de o depunere de coroane în memoria voievodului transilvănean care s-a remarcat în lupta de apărare a creștinătății în fața invaziei otomane care amenința Europa la jumătatea secolului al XV-lea.

Președintele Partidului Social Democrat – Organizația Județeană Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor și deputatul Ilie Toma au dat curs invitației lansate de primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, de a participa la evenimentul comemorativ. Parlamentarii au depus o coroană de flori din partea Camerei Deputaților.

Municipiul Hunedoara, aflat în plină modernizare, îl cinstește în aceste zile pe cel mai mare erou al său, Ioan de Hunedoara, Voievod al Transilvaniei, Regent și Guvernator al Ungariei, mare comandant de oști. Ioan de Hunedoara a lăsat în urma sa nu doar un castel și un domeniu feudal impresionant, ci și pagini de glorie care descriu lupta sa împotriva otomanilor. După 500 de ani, Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara primește câteva sute de mii de vizitatori pe an, iar orașul este într-o continuă transformare. Investițiile realizate până acum, dar și altele preconizate în următoarea perioadă vor schimba cu totul fața orașului.

  Ioan de Hunedoara este înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”. Până și sultanul Mahomed al II-lea (Mehmed II) i-a adus omagiul său: „Cu toate că a fost inamicul meu, la moartea lui, m-am întristat, pentru că lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: