Programul „Lapte, corn, fructe şi legume în şcoli”, continuă

     În Monitorul Oficial a fost publicată,  Hotărârea Guvernului prin care se stabileşte bugetul pentru anul şcolar 2019-2020  pentru programul laptele şi cornul,  cât şi pentru programul fructe şi legume în şcoli.

Guvernul a alocat 540 de milioane de lei, bani care vor asigura hrana pentru aproximativ  două  milioane de copii. Suma va fi completată şi cu bani de la Uniunea Europeană, aproximativ 82 de milioane de lei.

Pentru hrana fiecărui elev,  guvernul alocă 1,92 lei pe zi.

Produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor sunt:

– fructe şi legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi.

– lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).

– produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit două  porţii de fructe şi/sau legume, două  porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci  porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii. La începutul anului 2019 au fost mai multe blocaje după ce, în unele judeţe responsabilitatea achiziţiilor pentru acest program, finanţat din fonduri europene, a fost preluată de consiliile judeţene,  de la consiliile locale.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: