Soarta incertă a CEH și războiul dintre liderii sindicali

           La  începutul săptămânii, la București, la inițiativa Confederației Sindicale ”Meridian”  și implicit a președintelui  Ion Popescu, a avut loc o întâlnire – dezbatare, unde  i-a invitat la dialog pe reprezentanții conducerii Complexului Energetic Hunedoara, pe cei ai sindicatelor, dar și reprezentanți ai Guvernului și parlamentari din județul Hunedoara.

La această întâlnire a participat și senatorul  Cristian Resmeriță, ca  membru al Comisiei pentru Energie și Resurse Minerale din Senatul României. Se tot poartă discuții  cu privire la  reconfigurarea activității CEH în conformitate cu soluțiile convenite la întâlnirea cu Primul Ministru – Viorica Dăncilă, din luna mai, de  la termocentrala Paroșeni.

După cum se știe, s-a convenit atunci ca termocentrala de la Mintia să fie preluată de Consiliul Județean Hunedoara, iar termocentrala Paroșeni și minele de la Vulcan, Lupeni, Livezeni și Lonea să constituie un nou complex energetic – Complexul Energetic Valea Jiului. Practic, ne aflăm în situația în care mai e nevoie doar de o singură decizie, din partea Ministerului Energiei, mai exact din partea domnului secretar de stat Doru Vișan, care ocupă acest post chiar la recomandarea organizației PSD din județul Hunedoara. Nu știu de ce se întârzie luarea unei decizii, dar știu în mod clar că cei responsabili trebuie să își facă datoria. Noi am dus acolo oameni capabili ca să facă ceea ce trebuie și Ministerul Energiei are toate pârghiile să o facă. Eu nu cer nici să rămână, nici să plece domnul Vișan, dar este clar că dacă problema CEH se rezolvă atunci rămâne, și este la fel de clar că dacă problema nu se rezolvă, pleacă !”, a precizat  senatorul Cristian Resmeriță.

Dacă oficialii din cadrul ministerului și parlamentarii încearcă să găsească soluții, între liderii celor mai importante organizații sindicale s-a iscat un adevărat război. Liderii energeticienilor îl acuză pe liderul minerilor că face separatism și sunt îngrijorați de soarta CEH și a termocentralei Mintia.

            ”Vorbim de viiorul complexului, nu știm cum se va proceda cu separarea activităților, dar ne dorim separarea activităților pe două societăți fără datorii istorice la bugetul de stat.(…)

Dacă nu le va fi lor bine, vor bloca separarea. Când nu s-au luat decizii, la Bucureşti, am fost chemaţi şi noi. Când se iau decizii, se iau doar cu partea minieră, iar noi (energeticienii – n.red.) suntem puşi în faţa faptului împlinit. Aşa a fost mereu, iar ăsta este unul dintre motivele pentru care noi am cerut şi cerem separarea activităţilor de mai bine de trei ani”, a trasmis presei, Mircea Crișovan, liderul energeticienilor.

În replică,  liderul minerilor, de la Muntele a transmis: ” Nu am mers la Bucureşti să blochez nimic, ci am venit să discut despre Complexul Energetic Valea Jiului.  Eu mi-am spus părerea despre Mintia: să meargă la Consiliul Judeţean, dacă asta este dorinţa lor. Nu e o stare de suspiciuni la Mintia, e o stare de dezinteres, pentru că noi am cerut întrevederea cu reprezentantul primului-ministru, ei nu ştiu dacă au făcut asta sau nu”.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: