„Statutul cetăților dacice din Munții Orăștiei trebuie reglementat prin lege”

            Un grup de parlamentari români, în rândul cărora se numără și senatorul PSD CRISTIAN RESMERIŢĂ, au elaborat un act normativ prin care se creează cadrul legal privind administrarea siturilor arheologice ale cetăților dacice din Munții Orăștiei pentru ca acestea să nu-și piardă statutul de ”Patrimoniu Universal al UNESCO”.            Proiectul de lege face referire la ansamblul de șase moumente situate în județele Huneodara și Alba, respeciv cetățile de la Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte, Costești – Blidaru, Cetățuie, Piatra Roșie, Bănița, respectiv Căpâlna, care datează din vremea Regatului Dac. Lipsa căilor de acces, a parcărilor, a locurilor de cazare, a unor utilităţi elementare, slaba gestinoare a traseelor care pot fi urmate de turişti, sunt principalele inconveniente peste care mulţi vizitatori trebuie să treacă pentru a putea să meargă să vadă aceste bijuterii. Dacă unii se dovedesc a fi de acord cu acestea, intervine lipsa de interes pentru obiectivul respectiv şi probabil din cele şapte obiective protejate de UNESCO în România, cetăţile din Munţii Orăştiei stau cel mai rău la acest capitol.

Adoptarea unei decizii legislative este cu atât mai importantă cu cât, de curând, Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a trimis o atenționare prin care își exprimă îngrijorarea pentru starea cetăților dacice. ”Riscul este acela de a pierde statutul oferit de forul internațional, iar pentru asta se fac vinovați toți cei care nu au reușit să ofere reglementări clare care să ducă la remedierea tuturor aspectelor semnalate”, mai precizează senatorul Cristian Resmeriță.

În acest moment, statutul de protecţie UNESCO protejează şapte zone de la noi din ţară: Delta Dunării (1991), Mănăstirea Horezu (1993), Bisericile pictate din nordul Moldovei (1993), Așezări săsești cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Fortărețe dace din Munții Orăștie (1999), Biserici de lemn din Maramureș (1999) şi Centrul vechi istoric din Sighișoara (1999). Statutul de monument UNESCO atrage cu sine o greutate de imagine şi o importanţă covârşitoare recunoscută la nivel internaţional, care contează deosebit de mult în promovarea şi marketing-ul care poate fi făcut unui monument sau unui sit arheologic.

    Senatorul Cristian Resmeriță crede că statutul cetăților dacice din Munții Orăștiei trebuie urgent reglementat prin lege. ”Deși siturile arheologice reprezintă o valoare inestimabilă a istoriei noastre, nici acum nu a fost reglementat statutul juridic al terenurilor și cele mai multe nu sunt în realitate administrate, fiind adeseori vandalizate. O altă deficiență este legată și de lipsa căilor de acces, suprapunerea, pe aceeași suprafață a statutului de sit arheologic cu cel de arie naturală protejată, lipsa pazei – ceea ce duce a braconajul artefactelor. Toate acestea rămân probleme nerezolvate timp de 20 de ani, de când Cetățile dacice din Munții Orăștiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cu o singură excepție, cea de la Sarmizegetusa Regia, unde Consiliul Județean a devenit administratorul sitului, restul cetăților sunt o  invitație deschisă pentru căutătorii de comori, cât timp nimeni nu le are în administrare și nu se ocupă de ele”.

Inițiatorii proiectului de lege, privind reglementarea statutului și administrării cetăților dacice din Munții Orăștiei, consideră că soluția cea mai bună ar fi că încredințarea administrării cetăților dacice către Consiliul Județean Hunedoara, având în vedere modelul de bună practică implementat la Sarmizegetusa Regia încă din 2012. În plus, parlamentarii care susțin proiectul arată că suprafețele de teren pe care se află cetățile dacice ar trebui scoase definitiv din fondul forestier național, în vederea realizării studiilor, cercetărilor, proiectelor și execuției lucrărilor de întreținere, conservare, restaurare și punere în valoare a monumentelor.(R.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: