Un senator acuză: ”Au confiscat întâlnirea, încercând să susțină nişte interese proprii”

            Valea Jiului a fost vizitată zilele trecute de premierul  Viorica Dăncilă. Alături de aceasta au fost prezenți şi ministrii Tedorovici şi Budai. După retragerea premierului către alte activități, ministrul Muncii precum şi alți parlamentari din județul Hunedoara au rămas la întâlnirea cu pensionarii.

Încă de la începutul discuțiilor. reprezentantul Asociației Pensionarilor minieri a fost  recalcitrant, l-a întrerupt chiar pe premier în timp ce vorbea, înmânându-i un memoriu în timp ce acesta vorbea participanților la întâlnire.

Cu toate că s-a făcut mediatizarea evenimentului de la Lupeni şi s-a specificat că ministrul Muncii Marius  Budai vrea să se întâlnească în special cu pensionarii, acțiunea de la Lupeni, inițiată de senatorul Cristian Resmeriță  a fost monopolizată de  reprezentații Asociației Pensionarilor.  Chiar dacă acestora  le-au fost puse la dispoziție două autocare pentru deplasare, ei au venit la întâlnirea cu ministru într-o formație restrânsă, fără să anunțe  pe membrii săi.

Discuțiile de la sediul PSD Lupeni au fost unele aprinse şi noroc cu alți pensionari că şi-au exprimat punctul  de vedere vizavi de situațiile create de-a lungul anilor, odată cu recalcularea pensiilor. La un moment dat, discuțiile au degenerat, acest lucru  nefiind agreat de senatorul Cristian Resmeriță, care, acum îi acuză pe cei de la asociație,  că au  confiscat întâlnirea cu ministrul Muncii.

”Odată cu doamna Dăncilă, l-am adus pe ministrul Muncii, Marius Budăi, în Valea Jiului. Am dorit să facem o întâlnire cu pensionarii de peste tot, măcar cu un număr rezonabil de oameni. Am discutat cu asociația de Pensionari de la Petroşani, condusă de dl. Hortopan, şi am  discutat şi cu asociația de pensionari de la Vulcan, condusă de dl. Simion. De comun acord, am zis că ținem la mine la Biroul Parlamentar de la Lupeni, pentru că acolo era dl. ministru, şi le-am trimis – că nu e niciun secret! – câte un autocar fiecărei asociații, pentru a se deplasa oamenii le întâlnirea cu ministrul Muncii. Le-am spus că întâlnirea va avea loc după mitingul electoral, pentru a nu fi bănuit că am nevoie să vină la miting sau să folosesc oamenii. Vreau să vă spun că, de la Petroşani, dl. Hortopan cu încă câțiva colegi de-ai lui, au confiscat treaba asta, în sensul că în autocar s-au suit vreo 8, ei, care de fapt nu reprezintă oamenii. Eu mi-aş fi dorit să am măcar vreo 50 de oameni normali, oameni care au probleme. Eu m-am întâlnit de multe ori cu pensionarii de la Petroşani, ştiu că sunt oameni care au probleme. Nu neapărat cei care au pensii de 70 – 80 de milioane de lei îi reprezintă pe toți. Nu au anunțat oamenii să vină la întâlnirea cu ministrul Muncii. Au confiscat această întâlnire, dar nu mai fac ei astfel de lucruri cu mine.

Asociația de la Petroşani nu o s-o mai recunosc şi o să discut doar cu oamenii simpli, de pe stradă. Minstrul trebuie să discute direct cu omul care are probleme. Au confiscat întâlnirea, încercând să susțină nişte interese proprii. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Eu, cel puțin, nu o să mai am niciun diaog cu dânşii. O să am dialog doar cu pensionarii, oamenii simpli, care sunt sinceri şi au sufletul curat”, a  declarat senatorul PSD, Cristian Resmeriță la postul de radio local.

30.000 de pensii au fost recalculate şi puse în plată, a anunțat la Lupeni  ministrul Muncii şi Justiției Sociale, Marius Budai. Aşa se face că, din cele 33.000 de pensii care necesită aceasta operațiune, 30.000 au fost deja plătite.

Budai a mai precizat că nu este adevărat că nu sunt bani pentru pensii, iar în momentul de față pensionarii au primit deja banii, ca urmare a recalcularii:
„În primul rând, vreau să le spun tuturor să nu ia în seama nicio declaraţie alarmantă că nu sunt bani de pensii, cum că nu avem prevăzuţi în buget aceşti bani sau că banii de majorări nu se vor acorda. (…) Suntem în situația în care, peste 33.000 de dosare de pensii au fost recalculate, în medie 30.000 vor fi puse în plată. Cu siguranță că acum majoritatea pensionarilor, din aceşti 30.000, au primit acasă diferențele de bani”, a spus ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.

Ministrul a mai precizat că se va continua recalcularea pensiilor şi se va ține cont şi de majorarea cu 15% a punctului de pensie, care va intra ăn vigoare de la 1 septembrie 2019.
Ba mai mult decât atat, ministrul a ținut să precizeze că există chiar un excedent pentru plata pensiilor şi a explicat şi care sunt sursele acestui excendent:
”Suntem în situația în care, pentru prima oară în istoria România estimarea este de a avea un excedent la sfârşitul anului pe plata pensiilor (…) după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat (…). Ulterior, prin creşterea masei salariale, prin peste 230.000 de noi contracte de muncă, în aceşti doi ani, 2017 şi 2018, a crescut şi masa salarială, prin creşterea salariului mediu pe țară, prin diversificarea lui pentru studii medii (…). Aceste măsuri nu au dus la nimic altceva decât la încasări mai mari în bugetul asigurărilor sociale”, aconcluzionat ministrul  Muncii, Marius Budai.

Valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei şi, începând cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% şi este de 1.265 lei (art. 31 din O.U.G. nr. 114/2018).

Arthur Gărdescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: