Zilele Culturii Maghiare, la Lupeni

           La finele acestei săptăni,  la nivelul Văii Jiului se desfăşoară cea de-a  18- a ediţie a Zilelor Culturii Maghiare. Comunitatea maghiară este cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuţie importantă asupra istoriei Văii Jiului, care este caracterizată de un sentiment puternic al responsabilităţii civice şi de o prezenţă activă în comunităţile vălene.

În calitate de organizatori, reprezentanii Asociației  EBEN HAEZER, David Benedekfi și  Amalia Antal  au transmis că ”voa încerca să ofere comunității maghiare, dar și celor care doresc să participe la eveniment, un program diversificat de muzică, artă, dans și poezie care să fie apreciat de toți participanții”.

În data de 17 mai a.c., la  Galeria de Artă Iosif Tellmann, începând cu orele 17.00  va vernisa  expoziția lui Jozef  Matyas și a altor artiști locali din municipiul Lupeni, cu ultimele lor lucrări care vor fi expuse pe simezele galeriei.

Și  tot în aceeași zi, Palatul Cultural  va găzdui, începând cu orele 19.00,  spectacolul și prezentarea de carte ce vor fi susținute de  Gabor Tamas.

Iubitorii muntelui și istoriei sunt invitați sâmbătă, să participe la refacerea traseului istoric  Scorota- Vârful Piule.

Duminică, 19 mai,  comunitatea maghiară este invitată de primarul Lucian Resmeriţă şi UDMR Lupeni, la Palatul Cultural acolo, unde,  începând cu orele 17.00, va avea loc un inedit program artistic,  care va fi susţinut de ansamblul folcloric BEKES NEPTANCEGYTTESS.

Zilele Maghiare din Valea Jiului reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma viabilitatea, puterea sa creatoare de valori, dar şi un cadru optim pentru iniţierea unui dialog, nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

Ella Schreiber

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: