În săptămâna 7-11 aprilie 2014, la Liceul Tehnologic Lupeni s-a organizat evenimentul intitulat generic “Săptămâna meseriilor” ocazie cu care a fost promovată oferta unităţii pentru învăţământul profesional. Liceul Tehnologic Lupeni a primit vizita viitorilor absolvenţi de gimnaziu din oraşele Lupeni şi Uricani prilej cu care, elevii de clasa a VIII-a, au avut ocazia să afle care este oferta liceului pentru învăţământul profesional şi au purtat discuţii cu profesorii instituţiei privind organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional. Pentru anul şcolar 2014-2015, Liceul Tehnologic Lupeni are în vedere fomarea unei clase profesionale a IX-a, în domeniul de pregătire “Industria textilă şi pielărie”, specializarea “confecţioner produse textile”, cod. 15. Pentru clasa a IX-a, durata studiilor este de trei ani, iar elevii care vor opta pentru învăţământul profesional au posibilitatea să se pregătească în condiţii de muncă reale. Pentru acesta se pot înscrie elevii care se află în clasa a VIII-a şi absolvenţii de clasa a VIII-a din seriile anterioare, conform metodologiei de admitere. De asemenea, pot beneficia de susţinere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin “Bursa Profesională” care este în cuantum de 200 de lei şi aprobată prin HG nr. 1062/2012, privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional. Ei pot beneficia şi de alte stimulente acordate de partenerul de practică.
“Absolvenţii învăţământului profesional cu durata de trei ani care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass şi îşi pot continua studiile în clasa a XI-a a învăţământului liceal, în condiţiile legii şi ale reglementărilor specifice stabilite de MEN”, a ţinut să declare, Aurelia Bucur, directorul Liceului Tehnologic Lupeni.
“Pentru perioada ce urmează vom distribui materiale şi broşuri de informare, intenţionăm să facem vizite şi la agenţii economici şi să promovăm realizările elevilor şi a cadrelor didactice, şi, implicit a liceului nostru”, a completat şi prof. George Crîmu, directorul adjunt al liceului lupenean.
“Nu este uşor să le explici părinţilor că este mai bine ca al lor copil să se orienteze spre clasa profesională pentru că are şanse reale de a se încadra pe piata muncii, dar noi credem cu convingere în menirea noastră de formatori pentru meseriaşi valoroşi ce pot să satisfacă exigenţele din ce în ce mai mari ale beneficiarilor lucrătorilor în confecţii”, a concluzionat directorul liceului, Aurelia Bucur.
Elena Dragomir
Lasă un răspuns