Tradiții respectate la Lupeni – alergatul prescurii

           A treia zi de sfintele Paști, comunitatea de momârlani care frecventează  biserica din Bărbăteni se întâlnește pentru a organiza un vechi obicei care se pierde, în negura timpului, poate cu o vechime de mai bine de o sută de ani.

        Pentru a promova acest obicei s-au alăturat păstorii locului  și voluntarii Clubului Green Impact Titanii din Lupeni care, alături de CLUBUL DE PRESĂ VALEA JIULUI   au hotărât  că, frumoasele tradiții de Paște ale momârlanilor să fie promovate mult mai, mult.

Sponsor al evenimentului a fost Comexim R.

Conform scenariului, punctul de plecare al competiției este Dîlma de la stâncă – granița dintre Lupeni și Uricani… de acolo pleacă primul alergător care predă ștafeta celui de-al doilea câștigător, care așteaptă la podul de la Tusu. Apoi ștafeta este predată celui de-al treilea alergător în dreptul fostului Universal Edil.  Acest ultim alergător fuge până la biserică încercând să îi surprindă pe cei doi, care rămăseseră acolo să  mănânce prescura ce este păstrată de preot din Joia Mare, iar în ziua competiției este înmuiată în vin sau must.  Locul în care se așează cei care mănâncă prescura este ales în așa fel încât să vadă Dâlma de unde pleacă primul alergător. Distanța pe care se aleargă este de aproximativ doi kilometri.

Totul era un pariu făcut special de tineri, în a treia zi de Paște. De această dată, adolescenții care au mâncat prescura au câștigat rămășagul, iar momârlanii care au alergat, au reușit să îi surprindă pe adversarii lor. Pentru efortul lor concurenții de la ”alergatul prescurii” au fost răsplătiți de părintele Cristian Olariu cu cruciulițe și mir pentru acasă.

Sunt obiceiuri care se pierd în negura timpului, și cred că au o vechime de  mai bine de o sută de ani. Paștele este marea sărbătoare care ne adună pe toți laolaltă și ne amintesc că oamenii de pe aceste meleaguri sunt creștini, de sute de ani. Se păstrează tradiția ca în prima zi de Paști, toată lumea să ciocnească un ou cu preotul. A treia zi de Paști se păstrează această tradiție ”alergatul prescurii”. Anul acesta am reușit să adunăm două trupe, unii mai în vârstă și alții mai tineri de la Școala nr. 2 din Lupeni și s-au întrecut în această frumoasă tradiție. Sărbătoarea Învierii are legătură și cu noi, personal, pentru că, prin sfintele taine murim și  Inviem cu Cristos. Cu toții avem nădejdea că înviem cu Cristos, aceste trei zile de Paște, ne împărtășim  cu Trupul și Sângele lui Cristos  și atunci desăvârșim această sărbătoare, ne încărcăm sufletește, pentru ca pe parcursul anului  să putem duce mai departe bucuria din inima noastră”, a ținut să ne declare părintele paroh, Cristian Olariu.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă în curtea bisericii, cu bucate gătite și aduse de enoriași, care au fost degustate și savurate de toți cei prezenți.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: