Hramul bisericii de la Valea de Brazi

          În ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, comunitatea locală din Valea de Brazi, a fost în sărbătoare, pentru că biserica și-a sărbătorit hramul.

La acest eveniment de mare importanță pentru comunitatea locală au participat viceprimarul Cornel Braia, consilieri locali, frați preoți părinți din Lupeni, precum și protopopul Petrache Crețu. Multe dintre frumoasele momârlănci au venit îmbrăcate în straie populare, acestea fiind cele care duc mai departe tradițiile strămoșești.

Ridicată în perioada 1936-1941, într-o perioadă profund afectată de criza economică, pe epitaful ctitorilor bisericii stă scris: „Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Fiului Sfânt, ziditu-sa din temelie această sfântă biserică cu hramul Sfântului Mucenic Gheorghe din Parohia ortodoxă română Uricani în anul 1937 cu osârdia bunilor credincioşi, sfinţindu-se în data de 29 mai 1941 de către P.S. Ioan Bălan, episcopul Lugojului”.

Între anii 1972-1973 prin contribuţia credincioşilor în frunte că preotul paroh Iconom Lucian Bociat şi membrii consiliului parohial, s-a executat de către pictorul Ion Găvan din Novaci şi pictura în frescă stil bizantin tradiţional românesc. A slujit peste 40 de ani parohia şi biserica,  părintele Dumitru Băloi, acum un pensionar vrednic şi de câţiva ani, biserica este păstorită de un om gospodar, slujitor al BOR, Daniel Gărgan, care cu sprijinul enoriașilor și al administrației publice locale a adus multe îmbunătățiri bisericii, fâcând-o o adevărată ”Mireasă a Domnului”.

Momârlanii din Valea de Brazi sunt încă păstrători ai tradiţiilor, iar evenimentul prilejuit de hramul bisericii s-a încheiat cu o agapă frățească la care au participat cu toții, laolaltă localnici și invitați.

Angella Dumitrașcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: