ZIUA NAŢIONALĂ A INIMII – 4 mai 2019

ACŢIONEAZĂ ACUM – SALVEAZĂ O VIAŢĂ 

             An de an, la data de 4 mai, se celebrează Ziua Națională a Inimii, fiind introdusă în România la data de 4 august 1996, în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Științe Medicale.  Această sărbătoare reprezintă un prilej important de a atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de afecțiuni cardiovasculare.

Organizatia Mondială a Sănătății a lansat în anul 2013 initiativa globala Move for Health — Sanatate prin miscare, care promoveaza activitatea fizica pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare raman principala cauza de deces in Romania, atât la femei cât şi la bărbaţi, cu un nivel procentual al mortalitatii mult mai ridicat decat media europeana.

Cu toate acestea, boala cardiovasculară poate fi prevenită, ţinând cont de factorii de risc ai acesteia: fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale şi ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool şi stresul.

Pe lângă marcarea Zilei Naționale a Inimii, la data de 4 mai, România se alatura si statelor care marcheaza Ziua Mondiala a Inimii, la 29 septembrie in fiecare an. Scopul celebrarii campaniei „Ziua Nationala a Inimii” este de a atrage atentia indivizilor, comunităţilor şi decidenţilor politici asupra cresterii alarmante a numarului de afectiuni cardiovasculare. Legătura sănătăţii cu speranţa de viaţă  este destul de clară în Europa Centrală şi de Est în care grosul mortalităţii generale are în spate patologiile cardiovasculare; incurajarea mai multor persoane sa inteleaga factorii lor de risc pentru boli de inima si sa ia masurile potrivite pentru a reduce acest risc, precum si  creșterea gradului de conștientizare cu privire la diferitele boli de inimă și cum să aibă grijă de inima lor, astfel încât să poată avea grijă de ei.

În Europa, dintre  factorii de risc privind stilul de viaţă, se consideră că alimentaţia are cea mai mare contribuţie la decesul prin boli cardiovasculare (BCV), în timp ce hipertensiunea arterială (HTA) este cel mai important dintre factorii de risc biologici (urmat de colesterol, obezitate şi diabet).

Prevalenţa fumatului a scăzut în cea mai mare parte a Europei, deşi global ritmul descreşterii  s-a redus în ultimii ani, din cauza prevalenţelor stabile sau în creştere în unele ţări, în special în rândul femeilor. Puţini adulţi practicau în 2015 activitatea fizică la nivelul recomandat, cu sedentarism mai frecvent în rândul femeilor decât al bărbaţilor.

De ce este nesănătos sedentarismul?

Sedentarismul a fost întotdeauna asociat cu obezitatea, cu boli ale inimii şi ale vaselor de sânge, cu diabetul zaharat, cu hipertensiunea arterială şi cu niveluri crescute de colesterol „rău” în sânge.

Care sunt avantajele mişcării?

Este foarte important pentru sănătatea dumneavoastră să fiţi activi pe parcursul unei zile. Indiferent dacă suferiţi sau nu de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge, un program de mişcare în fiecare zi poate avea numeroase avantaje, cum ar fi:

Vă ajută să vă menţineţi valorile tensiunii arteriale la un nivel normal;

Scade nivelurile de colesterol „rău” (LDL in termeni medicali) şi de trigliceride din sânge;

Dacă suferiţi deja de diabet zaharat, vă poate ajuta să aveţi un control mai bun asupra valorilor glicemiei;

Scade nivelul de stress, exerciţiul fizic având un puternic efect antidepresiv.

De-a lungul ultimilor 30 de ani, consumul de alcool a scăzut treptat atât în Europa in toto cât şi în UE

Nivelul colesterolului a scăzut în aceeaşi perioadă în aproape toate ţările europene. Atât în Europa geografică cât şi în UE, nivelurile de obezitate au rămas în general ridicate, atât la adulţi cât şi la copii, în ciuda variaţiilor substanţiale între ţări. Prevalenţa diabetului în Europa rămâne ridicată în urma creşterii susţinute (cu peste 50%, în multe ţări) în ultimii zece ani.

În România, ca şi în alte ţări, satisfacţia vieţii are efecte pozitive asupra sănătăţii cardiovasculare, chiar dacă deocamdată relaţia reciprocă – legând  morbi-mortalitatea BCV de insatisfacţia vieţii – este mai bine studiată.În privinţa creşterii satisfacţiei vieţii în ţara noastră, la îndemâna promotorilor sănătăţii sunt acţiunile ţintind creşterea suportului social, încurajarea alegerii libere în viaţă şi a generozităţii, precum şi conştientizarea rolului individual şi comunitar în controlul corupţiei.

              Date statistice din judeţul Hunedoara:

2013 2014 2015 2016 2017 2018
Boli Cardio-Vasculare 33.136 32.320 32.752 33.396 32.621 32.156
HTA 61.700 62.629 62.856 62.438 62.735 63.158
Diabet zaharat tip II 22.533 24.833 26.143 24.478 25.345 25.897
Obezitate 2.990 4.374 4.716 5.259 5.280 4.964

 

Infarct Miocardic Acut 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Cazuri noi 150 108 113 143 158 177

Cu ocazia celebrării Campaniei „Ziua Naţională a Inimii” Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, va desfăşura următoarele activităţi:

  • 05.2019, ora 10:00, în Amfiteatrul Spitalului Municipal Dr.Al.Simionescu Hunedoara; precum si pe sectia cardiologie unde se vor distribui materiale cu caracter informativ–educativ.
  • 05.2019, Spitalul Judetean de Urgenta Deva, sectia cardiologie unde se vor distribui materiale cu caracter informativ–educativ.

Vă invităm să reflectaţi şi să luaţi parte la aceste activităţi într-un efort comun de a pune umărul la sporirea satisfacţiei vieţii –  investiţie într-o Românie de mâine mai inimoasă şi mai sănătoasă.                        

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul dumneavoastră!

DIRECTOR EXECUTIV,    MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.,

Ec. Cinda Monica                         Dr. Birău Cecilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: