Ziua Mondială a Bolii Parkinson, organizată la Deva

”Sănătatea este un dar de la Dumnezeu”

        Ziua Mondială de Luptă împotriva bolii Parkinson (World Parkinson’s Day) este sărbătorită la 11 aprilie, fiind ziua de naştere a medicul James Parkinson, care a descris pentru prima dată această boală în lucrarea sa „Eseu despre paralizia tremurătoare” (1817), fiind proclamată din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea în 1992. Simbolul zilei este o lalea roşie şi a fost lansat la 11 aprilie 2005, în cadrul Conferinţei de la Luxemburg.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, în colaborare cu Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, a organizat o conferință  pentru celebrarea acestei zile. La eveniment au participat prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Kiszely, directori de deconcentrate, reprezentanți ai administrațiilor locale, ai ong-urilor, etc.

            ”Scopul marcării zilei mondiale a maladiei Parkinson este de a crește nivelul de informare despre boala Parkinson și despre impactul acesteia, atât asupra celui suferind, cât și asupra familiei și a societății. Deși nu există tratament pentru vindecarea bolii Parkinson, ea poate fi ținută sub control. Pacienții în stadii avansate de boală devin din ce în ce mai mult dependenți de ajutorul și susținerea semenilor. Boala este una degenerativă, caracteristică omului, ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor, întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, simptomele pot fi confundate  cu procesul normal de îmbătrînire, dar pe măsura agravării  acestora, diagnosticul devine evident”, a ținut să declare dr Cecilia Birău, coordinator SSP din cadrul DSP Hunedoara.

Peste 72.000 de bolnavi de Parkison sunt înregistrați în evidențele ministerului Sănătății și în statistici, dar, din păcate, la nivel național nu există încă un program de prevenție sau combatere  a bolii, fiind decontate prin CANS doar anumite tratamente și medicamente.

La eveniment a participat și Dan Răican, președintele Asociației Parkinson din România,  un luptător tenace împotriva bolii și care, la cei 57 de ani ai săi, face totul ca semenii suferinzi de aceiași boală să fie integrați societății, să fie îmbunătățită legislația în domeniu, iar  Ministerul Sănătății să  elaboreze un program de prevenție a bolii. În activitatea sa este susținut de mama lui, Maria Răican, în vârstă  de  85 ani, fost inginer miner, care a trăit mulți ani, în Valea Jiului.

După evemenimentele care s-au derulat la sediul DSP, pentru a marca Ziua Mondială Parkison, reprezentanții asociației, ai DSP, și pacienți hunedoreni, cu toții ne-am deplasat sus, pe Cetatea Devei, unde, cu ajutorul unor fumigene, s-a defășurat acțiunea de conștientizare a opiniei publice, sub sloganul ”Împreună suntem uniți”. Evenimetul a fost susținut de către un important producător de medicamente din țară și a fost apreciat de toți turiștii care vizitau la acea ora cetatea.

Acceptarea  nu înseamnă resemnarea, ci înțelegerea faptului că  un lucru  este așa  cum este  și că există o soluție  de a trece  prin el. ”Suferința și boala fac parte  din misterul omului pe pământ. Desigur, trebuie să lupți  împotriva bolii, sănătatea fiind un dar de la Dumnezeu, dar grație lui Cristos, suferința a căpătat o semnificație ce o face  deosebit de prețioasă. Ca bun samaritean, orice credincios trebuie să ofere dragostea sa celor suferinzi”, spunea Papa Ioan Paul al II -lea, în anul 2000  cu ocazia Zilei Internaționale  de Luptă împotriva maladiei.

Și noi trebuie să constientizăm acest lucru, pentru că este o boală care poate debuta la orice varsta, încă de la vârste fragede, pacienții sunt tot timpul somnoroși și lenți. Boala este incurabilă, dar există anumite tehnici care îmbunătățesc calitatea vieții  pacienților.

Angella Dumitrașcu

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: