Situatia bolnavilor și a suspecților de gripă în județul Hunedoara

            În săptămâna 05.02.2019- 11.02.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1284 de cazuri din care pneumonii 444 de cazuri, au fost internate un număr de 162 cazuri din care 20  persoane suspecte de gripă, față de aceeași săptămâna din 2018 când au fost înregistrate 1402 de cazuri din care pneumonii 581 de cazuri.

    Până la aceasta oră situatia bolnavilor si a suspectilor de gripa este (total judet de la inceputul anului 52 persoane):

–  din pacate primul caz de deces a fost inregistrat – gripa tip AH1N1 – o persoana de 56 ani ,sex masculin,internat in SU Petrosani, nevaccinat si cu alte afectiuni, a primit tratament antiviral .

  • 5 cazuri confirmate gripa tip AH1N1- 3 cazuri (SJU Deva) – 79 ani ,sex feminin,nu a fost vaccinata; prezinta afectiuni cronice ,un caz– 28 ani ,sex masculin,nevaccinat; un caz 69 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice si 2 cazuri ( Spital Mun. Hunedoara)– 31 ani sex masculin,nevaccinat si 53 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice
  • 1 caz confirmat gripa tip A( test rapid – copil 8 ani ; care nu a fost internat in judetul Hunedoara ci in Clinica de Pediatrie Timisoara; pacient cu diabet zaharat, nu a fost vaccinat)
  • 5 cazuri confirmate gripa tip A H3 – 3 cazuri( Spital Mun. Hunedoara) -1 caz 64 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice,- 1 caz 56 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice – 1 caz 33 ani ,sex feminin,nu a fost vaccinata si 2 cazuri (SJU Deva) 54 ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice si un caz 77ani ,sex masculin,nu a fost vaccinat; prezinta afectiuni cronice
  • 21 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa.
  • 19 cazuri pentru care nu s-a primit inca rezultatul

In saptamana 05-11.02.2019 s-au vaccinat 97 de persoane.

In acest an Ministerul Sanatatii a asigurat si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
  • persoane cu varsta egala sau peste 65 de ani.

             Un numar de 24540 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (in sezonul rece 2018-2019 judetului Hunedoara i s-au repartizat 24540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier – fata de sezonul rece 2017-2018 cand au fost utilizate toate cele 30597doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara . In data de 17.01.2019 DSP jud. Hunedoara a solicitat in urma adresei Ministerului Sanatatii necesarul de doze de vaccin gripal trivalent sezonier pentru continuarea vaccinarii antigripale – numarul de doze solicitat este de : 5980 de doze (date colectate de la medicii de familie din judet)

Ministerul Sănătății a transmis in data de 05.02.2019 repartitia catre Directiile de Sanatate Publica judetene a celor 30.000 doze de vaccin antigripal sezonier (achizitionate suplimentar). Pentru Directia de Sanatate Publica judet Hunedoara repartitia de vaccin antigripal  este de 2000 de doze. Directia de Sanatate Publica judet Hunedoara a trimis la Unifarm Bucuresti masina de transport vaccinuri – dotata cu agregat figorific si aparat de inregistrarea temperaturii pentru a aduce dozele de vaccin.

In saptamana 05-11.02.2019 s-au vaccinat 97 de persoane.   

Va transmitem câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii  cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .

 Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece  intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale

                                                                Medic sef  Departament SSP                                                                                                                                                                                                              Dr. Cecilia Birău                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: