Hoteluri noi, parcări și alte investiții în domeniul schiabil Straja

         Ca în fiecare an, administrația locală își stabilește din plin prioritățile, proiectele și investițiile care urmează să înceapă și să aibă impact asupra comunității locale, pe termen lung. Un astfel de  proiect a fost depus de Primăria municipiului Lupeni, care-și dorește dezvoltarea domeniului schiabil și a stațiunii Straja și a fost una dintre cele trei UAT-uri din țară  care-și dorește atragerea de fonduri nerambursabile sau guvernamentale în acest sens.

În fiecare weekend,  numărul turiștilor a crescut, peste 5000 de oaspeți și-au petrecut câteva zile pe cele mai lungi pârtii din țară, care, acum, însumează peste 30 de kilometri. Iar ultima investiție, telescaunul debraiabil, care-i duc pe turiști până în sus, va face în așa fel încât adresabilitatea stațiunii să crească și să depășească, chiar, stațiuniile de top.  La creșterea semnificativă a numărului de turiști au contribuit și voucherele de vacanță. Sunt inițiative care au aparținut fostului ministru al Turismului, acum europarlamentarul, Maria Grapini.

”Voucherele de vacanță  au revoluționat turismul din România, inclusiv statiunea Straja. În Straja undeva la 25-30% din bani sunt bani veniți  de pe vouchere. Statul a luat niște măsuri bune.  Straja a  devenit acum, un fenomen. Straja este stațiunea care, în fiecare an,  reusește să aducă mii de turiști în plus față de anul precedent. Reușim în fiecare an să adunăm mai mulți bani la primărie pentru a putea să dezvoltăm comunitatea.  Scopul meu este ca în timp de 10-15 ani să reușim ca,  prin hotelurile pe care mi le doresc la baza agrementului și prin ceea ce are  în prezent primăria, adică prin telegondolă și pârtii, să avem un plus foarte mare,  astfel încât, să putem să dezvoltăm orașul și să nu mai fim dependenți de guvern și de alte resurse financiare.  Dacă s-ar finaliza proiectul care a fost aprobat în 2010, adică masterplanul care includea teren de fotbal, bazine, etc, am avea acel circuit complet astfel încât,  am putea să functionăm bine în toate anotimpurile. Atunci nu am mai avea nevoie de niciun ajutor guvernamental. Momentan ne aflăm la un stadiu micuț, dar poate în timp vom reuși să facem. Am depus la Ministerul Turismului un proiect prin care am solicitat prelungirea pârtiei Constantinescu până la teleschiul 4 și să se lege cu pârtia de sub telegondolă, pentru a avea o pârtie lungă, pentru a termina acea pasarelă”,  a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Perspective de devoltare a stațiunii sunt și dacă CE a introduce în buget și turismul și o nouă axe, sunt  șanse foarte mari ca pentru stațiune să fie accesate fonduri europene. Se are în vedere întroducerea gazului metan, drumuri și trotuare, parcări supraetajate, investiții în domeniu în parteneriat public-privat, etc.  ”Pentru anul acesta ne propunem să facem în zona agrementului undeva la 800 de locuri de parcare supra-etajate și în partea de sus a stațiunii Straja alte  400 de locuri de parcare,  astfel încât,  să nu mai avem probleme cu parcările. Noi putem pune la dispoziția investitorilor terenuri, astfel că în baza unui proiect, în baza unei finantțări să construiască hoteluri. Avem circa două hectare de teren la baza agrementului, le parcelăm, le includem în PUZ și vrem să realizăm astfel de hoteluri. Dacă se vor construi hoteluri, noi ca administrație vom pune sub telegondolă  iluminat de nocturnă,  astfel încât,  pârtiile să funcționeze pe o perioadă mai lungă timp”, a conchis primarul lupenenean.

” Vrem să continuăm învestițiile și pe viitor, dar avem nevoie de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, să montăm prima instalație pe cablu spre Pasul Vâlcan să o unim cu Straja, urmând ca în final, domeniul schiabil să cuprindă peste 50 kilometri de partie. Ne  bucurăm de sprijinul administrației locale, de sprijinul Consiliului Județean care a început anul trecut  reabilitarea drumului, investițiile făcute cu diferiți parteneri”, a spus și cel care a pus suflet și a mizat pe un loz câștigător, care a  investit în dezvoltarea și modernizarea stațiunii Straja.

Straja este acum raiul iubitorilor sporturilor de iarnă, dar și polul distracțiilor și competițiilor sportive. Sâmbată în stațiunea a avut loc tradiționalul Festival al Fulgilor de Nea, unde cei mai inventivi dintre competitori au realizat lucrări interesante. Unii nu uită de… Mina Straja… de mireasă, de celelalte figurine realizate de copii sau adulții care s-au constituit în echipe.  Competițiile spotrive continuă cu Cupa Tabere la Schi – Straja, Cupa Baloo, când va fi sărbătorită și mascota stațiunii, Cupa Comexim, Cupa Hervis Platoul Soarelui, Cupa Veteranilor, etc.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: