Michael Melczer are soluţii viabile pentru redresarea CEH şi a Văii Jiului

Cu o experienţă de necontestat în conducerea unor întreprinderi  private sau de stat, Michael Melczer revine în politică şi totodată aduce şi unele soluţii, care pot contribui la redresarea principalului agent economic al Văii Jiului, CEH.

Acesta doreşte acum să contribuie la dezvoltarea zonei  unde s-a născut şi format ca OM. Iar peformanţele profesionale îi sunt recunoscute la nivel înalt, deoarece, acum este consilierul ministrului Energiei, pe probleme care vizează, în special, mineritul şi energia.

Michael Melczer a fost numit în funcţia de director general la 1  noiembrie 2016 şi a făcut în şase luni, ce nu au făcut predecesorii săi în douăzeci de ani.

Noul preşedinte al ALDE Petroşani a fost tentat de mai multe ori să plece din Valea Jiului, dar, după o analiză a conştiinţei sale, a recunoscut că „tentaţia  a fost foarte  mare, dar la fel de folositor este să fii în locurile natale, unde te-ai născut şi ai crescut şi eu asta fac… ramân să dezvolt comunitatea”.

Are ambiţii mari, alături de colegii săi din ALDE Petroşani şi Hunedoara iar acestea sunt, bineînţeles, câştigarea Primăriei şi Consiliului local Petroşani şi cât mai multe posturi de consilieri. „Vreau să învingem… putem scoate un candidat care să fie un competitor foarte important în cursa pentru Primăria Petroşani. Nu este niciunul stabilit până acum, dar vă vom anunţa la momentul oportun”, a spus  preşedintele  Michael Melczer.

Acesta a anunţat în premieră, că „pentru Valea Jiului, ministerul Energiei are în plan realizarea proiectului de “hub” de oxigen, care promite printre altele, atragerea unui nou val de investitori din industria auto, în principal. Avem o sursă de hidrogen în Valea Jiului şi cred că avem resursele necesare pentru dezvoltarea de noi afaceri, Valea Jiului putând deveni o zonă atractivă pentru investitori”.

Cred că ar trebui făcute câteva precizări şi să ne aducem aminte de modul în care a fost îndepărtat din funcţie, directorul general, cel care a făcut profit la CEH, în urmă cu ceva vreme…  Pentru prima dată în istoria postdecembristă, Complexul Energetic  înregistra profit.

– Pentru prima dată s-a plătit o rată a creditului pentru investiţiile de mediu de la Paroşeni, care se ridica la suma de 4,93 milioane. Până acum a plătit ministerul de Finanţe, din lipsa de disponibil în conturile CEH;

– CEH SA a asigurat livrarea de energie electrică, energie termică, a răspuns la toate solicitările DEN astfel încât, iarna 2016/2017 a fost trecută fără probleme majore în Sistemul Energetic Naţional şi în confortul populaţiei;

– Rezultatele financiare bune au permis şi alocarea de fonduri pentru SE Paroşeni (investiţie conf. mediu), SE Deva (CTP, conversie gr.2) inserţie tehnică minieră şi materiale;

– S-a dispus începând cu luna martie constituirea stocului de cărbune pentru iarna 2017/2018, stocul fiind fundamentat pe posibilităţile tehnice şi o schemă de funcţionare cu maximizarea veniturilor. Acest stoc  ajungând la 120.000 tone la începutul lunii noiembrie 2017;

– Minerii au avut din nou de transport la şi de la locul de muncă, drept pierdut odată cu denunţarea Contractului Colectiv de Muncă.

– S-au făcut angajări.

Michael Melczer a deranjat grupurile de interese prin stoparea prăduirii bugetului CEH şi dirijarea banilor pentru activităţile strict  necesare supravieţuirii Complexului Energetic iar „băieţii deştepţi” nu l-au iertat. Am asistat „la o execuţie politică, a singurei conduceri care a avut rezultate pozitive” declara la acea vreme, Preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Acesta susţinea că, decizia CA-ului de  a-l schimba pe directorul general nu e altceva decât o execuţie politică. Mai mult, schimbarea directorului general şi desfiinţarea posturilor de directori adjuncţi cu câteva zile înainte de discuţiile cu comisarul european pe marginea SIEG au condus la prăbuşirea societăţii.  Odată cu eliminarea lui Michael Melczer din Consiliul de Administraţie al CEH, este înlăturată singura voce care se mai opunea intereselor găştii lui Purcaru, care trudeşte la greu şi pe bani mulţi pentru închiderea mineritului din Valea Jiului.

Chiar dacă CEH este în colaps, iată că tot fostul director general vine cu o soluţie viabilă.

În cadrul conferinţei de presă organizată la sediul ALDE Hunedoara, unde a fost prezent, alături de preşedintele Mircea Ioan Moloţ, Michael Melczer a prezentat presei performanţele obţinute în perioada în care a condus destinele CEH şi a precizat: „CEH nu se poate opri şi ar trebui să ne folosim de resursele pe care le avem şi să ne plătim oamenii noştri, din Valea Jiului. Orice achiziţie de cărbune este o cheltuială suplimentară. După cum bine ştiţi, Romgazul este interesat să realizeze la Mintia în parteneriat, o centrală pe gaz. Nu trebuie să stăm pe importurile de cărbune şi acest lucru este important pentru economia naţională. Avem o infrastructură energetică importantă care trebuie pusă în valoare. Această nouă centrală are termen de punere în funcţiune trimestrul IV al anului 2023. Avem mai multe elemente de care trebuie să ţinem cont: afacerea energetică – MINTIA, RESURSA UMANĂ – angajaţii – locurile de muncă. Oamenii nu-şi vor pierde locurile de muncă şi parţial vor fi implicate în dezvoltarea acestui proiect şi alte segmente ale noii centrale. În jurul acestei entităţi se vor dezvolta, în  paralel,  o serie  de activităţi de prestări servicii, care trebuie să asigure continuitatea exploatării. Energia, care va fi produsă la Mintia va fi mult mai ieftină şi va putea fi  vândută pe piaţa de energie. Şi soluţii mai sunt, dar vom reveni la ele, la momentul oportun”, a concluzionat Michael Melczer.

Angella Dumitraşcu

 

One comment

  1. Vasile spune:

    ALDE vrea sa aduca carbune din strainatate (ex. Indonezia) ! Eu unul Nu votez ALDE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: