Senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ susține interesele Văii Jiului în noua sesiune parlamentară

            Senatorul PSD Cristian Resmeriță și-a început activitatea în noua sesiune parlamentară și ne-a declarat că va susține interesele Văii Jiului și ale locuitorilor ei, problematica zonei fiind una,  încă, destul de complexă.  Senatorul hunedorean și președinte al organizației municipale PSD Lupeni, una dintre cele mai puternice organizații din  județ și din țară, are o activitate parlamentară destul de laborioasă, centrată pe problemele CEH, ale pensionarilor minieri, problematica infrastructurii deficitare a Văii Jiului, problemele sociale, etc.  

Acesta se află în prezent în cel de-al doilea an ca membru al Senatului României, fiind ales în circumscripția electorală nr.22 Hunedoara, colegiul uninominal nr.4. Este secretar al Comisiei de mediu din Senat,  membru al Comisiei Permanente comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru relația cu UNESCO. În anul 2018, senatorul PSD, Cristian Resmeriță a avut 39 propuneri legislative, inițiate sau la care este coinițiator, alături de alți membri ai Parlamentului României; o întrebare transmisă Ministrului Muncii și Solidarității Sociale; trei interpelări parlamentare adresate miniștrilor Energiei și al Muncii; două interpelări adresate Primului Ministru; două luări de cuvânt în plenul Senatului.

Senatorul Cristian Resmeriță a fost până în data de 11 septembrie 2018 membru al Comisiei pentru mediu a Senatului și  începând cu această dată însă, senatorul a devenit membru al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, din această postură senatorul își propune să vină și mai mult în sprijinul Complexului Energetic Hunedoara.

            „Începând cu data de 11 septembrie 2018 sunt membru al Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, din această poziție voi face tot ce îmi stă în putință să sprijin și mai mult activitatea Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât mineritul să aibă  viitor”,  spunea anul trecut  senatorul Cristian Resmeriţă.

Senatorul Cristian Resmeriță pe parcursul mandatelor de parlamentar a făcut numeroase demersuri pentru bunul mers al complexului. Într-o interpelare adresată primului – ministru, Viorica Dăncilă, senatorul Cristian Resmeriţă readucea în atenţia opiniei publice situaţia gravă cu care se confrunta Complexul Energetic Hunedoara. Acesta cerea în mod imperativ să se ia măsurile necesare pentru recuperarea creanţelor neîncasate până la ora respectivă de cei de la CEH şi cerea deplasarea Corpului de Control al primului ministru la CEH, pentru verificarea prejudiciilor create, de fosta administrație.

CEH se află într-o situaţie economică deosebit de gravă, în lipsa unei strategii care să  asigure viabilizarea acestuia, pentru a se evita intrarea în colaps şi închiderea lui, alte două exploatări miniere Lupeni şi Lonea au fost considerate neviabile şi incluse într-un program de închidere. Acest fapt afectează grav situaţia economică şi populaţia Văii Jiului, mineritul fiind în prezent principala activitate economică a zonei. Actuala echipă managerială nu are soluţii pentru a asigura activitatea complexului, ba, mai mult, atât conducerea cât şi Consiliul de Administraţie îi aduc grave prejudicii”, arata în interpelarea sa,  senatorul hunedorean.

            ”Cred că toată lumea este de acord cu mine că problemele cele mai importante cu care se confruntă încă, din păcate, regiunea Văii Jiului, dar și o bună parte a județului Hunedoara pe care eu le reprezint în Senat, sunt cele legate de funcționarea Complexului Energetic Hunedoara și cele legate de situația pensionarilor. În ceea ce privește situația CEH, și în 2018, la fel ca și în anii precedenți, am atras atenția Ministerului Energiei și Primului Ministru asupra situației delicate în care se află acest agent economic care a avut și încă are nevoie de sprijinul statului român pentru a putea funcționa. Cât despre necesitatea menținerii în funcțiune a acestui complex energetic, răspunsul fără echivoc constă chiar în situația de astăzi a Sistemului Energetic Național, care funcționează cu import masiv de energie pe parcursul anului 2018 am reușit să inițiez, împreună cu alți colegi de partid, hunedoreni sau nu, un proiect de lege prin care CEH și CEO vor fi scutite de obligativitatea achiziționării de certificate verzi. E un pas foarte important, multe din sancțiuni la cele două entități venind pe această linie. Apoi, revenind la ce spuneam înainte, am reușit să-i convingem, spre finalul anului, pe cei de la Comisia Europeană că activitatea minelor Lupeni și Lonea nu se poate opri brusc, cum era prevăzut și cum cred că s-a greșit la acel moment, salvând astfel pentru o perioadă locurile de muncă ale câtorva sute de angajați de la cele două exploatări de huilă. Avem cea mai performantă termocentrală din țară, pusă la punct și din punct de vedere ecologic, cum am atras atenția și în comisia de mediu din care fac parte, avem încă huilă bună de exploatat, și atunci de ce să nu mergem înainte încă ani buni de-acum încolo? Pentru asta mă voi lupta și în 2019. Uitați-vă ce nevoie are sistemul energetic al țării, acum iarna, de cărbunele românesc. Este nevoie de cărbunele românesc,  pentru a susține Sistemul Energetic Național, pentru păstrarea locurilor de muncă a mii de oameni în Valea Jiului sau la colegii din județul Gorj. Iar în noua sesiune parlamentară, voi continua să susțin interesele Văii Jiului și a locuitorilor ei, care m-au trimis în Parlamentul României să îi reprezint. Întotdeauna mă consult cu cetățenii, cu pensionarii, cu mai multe categorii sociale, pentru a afla cu ce probleme se confruntă aceștia. Voi susține administrațiile locale, proiectele viabile care sunt benefice zonei noastre și tot ceea ce  este constructiv și benefic pentru Valea Jiului și pentru hunedoreni”, a ținut să ne declare senatorul Cristian Resmeriță.

Arthur Gărdescu

One comment

  1. Mineri spune:

    Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: