În staţiunea Straja, turiștii au ignorat indicațiile salvamontiștilor

           Peste 70 de accidente au avut loc în ultimele trei săptămâni în stațiunea Straja. Potrivit datelor centralizate de Serviciul Lupeni – Straja, incidentele au fost produse de viteza excesivă pe pârtiile de schi și folosirea boburilor din plastic în afara zonelor amenajate.

În perioada 15 decembrie – 6 ianuarie, salvamontiștii din Straja au intervenit în 73 de cazuri. În 38 de cazuri a fost necesar transportul victimelor la spital cu ambulanțele SMURD. Un număr de 13 persoane au fost rănite după ce s-au dat cu bobul din plastic în afara pârtiilor, au alunecat necontrolat pe zăpadă şi s-au lovit de diferite clădiri sau copaci. Persoanele rănite au suferit fracturi ale mâinilor sau picioarelor, traumatisme craniene – unele cu pierderea cunoştinţei sau traumatisme lombare. De asemenea, salvamontiştii au mai fost solicitaţi să salveze o persoană în comă alcoolică din Straja, dar şi pentru căutarea a patru turişti care au plecat să schieze în afara pârtiilor amenajate şi s-au rătăcit ulterior din cauza ceţii. Conform salvamontiștilor, toate aceste accidente au fost cauzate de viteza foarte mare a schiorilor de pe pârtii, dar și de folosirea boburilor din plastic în afara zonelor amenajate.

Sunt foarte multe accidente şi majoritatea sunt cauzate de un vid legislativ în ceea ce priveşte comportamentul turiştilor pe zona schiabilă. Majoritatea accidentelor au fost cauzate de folosirea boburilor din plastic în afara pârtiilor, dar şi a neadaptării vitezei pe pârtie în funcţie de experienţa pe care o au schiorii. Mulţi dintre ei au folosit pârtii mai grele decât cele pe care ar fi putut schia în siguranţă”, afirmă şeful Salvamont Lupeni, George Resiga.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: