3 Decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

            Ziua de 3 Decembrie a fost proclamată în anul 1992 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ca Zi Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Tema aleasă în 2018, pentru a marca această zi este ”Împuternicirea persoanelor cu dizabilități și asigurarea incluziunii și egalității”.

Dovezile și experiența arată că atunci când se elimină barierele în calea includerii lor și persoanele cu dizabilități sunt împuternicite să participe pe deplin la viața societății, întreaga lor comunitate beneficiază. Barierele cu care se confruntă persoanele cu handicap sunt, prin urmare, în detrimentul întregii societăți, iar accesibilitatea este necesară pentru a atinge progresul și dezvoltarea tuturor.

Sub egida ”Pot ce poți și tu, angajează-mă!”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, participă în calitate de partener al Agenției Județene pentru ocuparea Forței de Muncă Hunedoara, la marcarea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități prin organizarea unei Burse a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități în data de 3 decembrie la sediul Agenției Locale Deva, din Piața Unirii, nr.2, între orele 10,00 și 13,00, precum și a unei mese rotunde pentru promovarea unei mai bune înțelegeri a problemelor persoanelor cu dizabilități și de găsirea de soluții comune pentru creșterea numărul persoanelor angajate din județul Hunedoara. În prezent sunt încadrați în muncă un număr de 864 persoane cu dizabilități.

De asemenea, la fel ca în fiecare an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara organizează în toate centrele sale destinate persoanelor cu dizabilităţi o serie de activităţi cum ar fi: programe artistice, audiţii de colinde şi muzică populară, slujbe religioase, concursuri de ghicitori, tombole, mese festive etc.

Copiii instituționalizați din cadrul Centrului de plasament Brad și Centrului Specializat de Zi Petroșani vor sărbători această zi alături de ”bunicii” din Centrul de Îngrijire și Asistență Brad, respectiv Centrul de Îngrijire și Asistență Petrila, cărora le vor oferi și un mic program artistic. Beneficiarii Centrului de Îngrijire și Asistență Brănișca se vor bucura de un tedeum religios și un program de colinde oferit de Parohia Ortodoxă din comună, elevi ai Școlii Generale Nicolae Tic Brănișca și reprezentanți ai Ansamblului Casei de Cultură Drăgan Muntean din Deva. Alături de educatorii din cadrul Centrelor de Îngrijire și Asistență Păclișa, o parte a beneficiarilor vor susține un program artistic de cântece, poezii și colinde în prezența tuturor colegilor și angajaților din cele trei centre. Beneficiarii Centrului cu Profil Ocupațional Simeria au pregătit o expoziție cu produsele confecționate în centru, un concurs de cultură generală și un program de colinde ce va fi susținut  împreună cu educatorii din centru.

În serviciile destinate persoanelor cu dizabilități din subordinea D.G.A.S.P.C. Hunedoara (centre de îngrijire şi asistenţă, locuințe protejate, centru cu profil ocupațional) sunt îngrijite și asistate un număr de 410 persoane cu dizabilităţi. Pe lângă acestea, la sfârşitul trimestrului III 2018 figurau alte 19463 persoane neintituționalizate încadrate într-un grad de handicap.

Sărbătorirea acestei zile trebuie văzută ca un îndemn, adresat comunităţii, societăţii civile şi nu în ultimul rând fiecăruia dintre noi, de a trata cu demnitate persoanele cu dizabilităţi, de a remarca în primul rând persoana în frumuseţea şi complexitatea ei şi doar apoi afecţiunea pe care aceasta o are, de a renunţa la prejudecăţi şi atitudini discriminatorii.

      D.G.A.S.P.C. Hunedoara este alături de toți cei care sărbătoresc Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi și le urează multă sănătate şi linişte sufletească.

                                                                                                                 DIRECTOR GENERAL

GEANINA MARINA IANC

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: