Jurnalismul – o meserie pentru curajoşi

            E nevoie de curaj ca să fii jurnalist. A fost nevoie de curaj din totdeauna. Parcă în zilele noastre mai mult ca oricând.  Şi nu e vorba de jurnaliştii din marile teatre de operaţie ale războiaelor lumii. Nu e vorba de cei ce îşi riscă viaţa pentru a aduce ochilor lumii conflicte care altfel ar rămâne ascunse prin munţii sau deltele lumii. Nici de cei care bat continentele pentru a povesti despre sărăcie şi boli şi nevoia de dezvoltare globală.

A devenit periculos să fii jurnalist în Europa. Jurnaliştii din Balcani ştiu asta de ani de zile: hărţuiri, agresiuni, maşini incendiate. şi lucrurile devin din ce în ce mai sumbre. Trei jurnalişti au fost ucişi în ultimul an în ţări din Uniunea Europeană – în Malta, în Slovacia, în Bulgaria.

România nu e nici ea vreo gură de rai pentru jurnalişti. Îi hărţuiesc şi îi ameninţă cei despre ale căror afaceri relatează, ale căror legături le dau în vileag şi pe care îi ruşinează. Îi atacă cei care nu înţeleg că, aşa cum libertatea de exprimare nu e absolută, nici dreptul la viaţă privată nu e absolut şi că, dacă vrei votul şi încrederea oamenilor, trebuie să te arăţi lor deschis şi transparent şi onest. Îi încolţeşte propriul lor guvern, cei puşi în fruntea bucatelor tocmai pentru a îi proteja şi pentru a le crea acea zonă de siguranţă şi încredere care e necesară unei prese libere şi profesioniste.

Aşa că măcar tu, cititorule, ascultătorule, telespectatorule, măcar tu iubeşte-i şi respectă-i. Tu eşti cel pentru care lucrează, fără sărbători, fără pauze, uitând uneori de familia lor, părăsiţi alteori de cei dragi, pentru că meseria vine pe primul loc.

Iubeşte-i şi respectă-i pentru că au curajul de a confrunta oameni mai puternici ca ei, de a privi în ochi tristeţile şi răutatea şi neputinţa şi mai au apoi puterea de a porni şi a doua zi, de la capăt. Pentru că au încăpăţânarea să creadă că realitatea e una, dar că adevărul are întotdeauna două voci şi ambele trebuie să ajungă la tine, pentru că tu eşti cel care decide pe cine crezi. Pentru că sapă după informaţii până dau de floarea detaliului relevant. Pentru tine. Poţi să-i critici, poţi să le spui când greşesc şi poţi să le spui că n-au dreptate, poţi să nu-ţi placă şi poţi să nu-i crezi pe cuvânt, pune-i la îndoială, dar iubeşte-i şi respectă-i pe jurnalişti. Căci fără ei, ziua de azi e mai plicticoasă, mâinele e mai ceţos, iar viitorul mai greu de citit şi mai sărac.

Ioana Avădani,

Director executiv – Centrul.Jurnalism.Independent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: