Zece ani de înfrăţire cu oraşul Bansko

Relaţia de înfrăţire dintre municipiul Petroşani şi localitatea Bansko din Bulgaria durează de 10 ani,  timp în care reprezentanţi din cele douã localităţi înfrăţite au derulat împreună mai multe proiecte comune, din care trei au beneficiat de suport financiar din partea Uniunii Europene. 

O delegaţie din oraşul înfrăţit Bansko, delegaţie condusă de primarul localităţii Giorgi Ikonomov, din care au mai făcut parte Ivan Kadev – secretarul general Primăriei din Bansko, Petar Baryakov – Preşedintele Consiliului orăşenesc, Magdalena Boyanova – şefa Cabinetului primarului, prof.dr. Rumen Pandev – expert medical, Tanya Stancheva – şef al Departamentului Economic din Primăria Bansko şi Dobrin Boyanov – responsabil cu dezolvarea de proiecte a fost prezentă la Petroşani pentru a marca cei zece ani de colaborare şi pentru a pune la punct stategia şi noile proiecte comune.  Cei doi primari, care au participat în urmă cu 10 ani la semnarea protocolului de înfrăţire, Tiberiu Iacob Ridzi tot ca primar al Petroşaniului şi Giroi Ikonomov ca preşedinte al Consiliului local din Bansko, şi-au amintit care au fost punctele forte care au generat această relaţie.

Atunci când am deschis dialogul cu cei din Bansko, acum 10 ani, scopul nostru a fost acela de a ne inspira din modelul de succes al unei staţiuni de schi din Estul Europei şi de a învăţa cum putem implementa un astfel de model şi la noi, în Parâng. Bansko era deja, la vremea respectivă, în topul staţiunilor montane din Europa, iar astăzi se află în Top 30 mondial în ceea ce priveşte atragerea de turişti pentru schi. Am învăţat mult din proiectul lor de dezvoltare a turismului şi sper că, în cele din urmă, vom face şi noi paşi înainte în impolementarea proiectului nostru privind dezvoltarea domeniului schiabil”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Primarul oraşului Bansko, Giorgi Ikonomov a declarat, la rândul său, că a avut multe de învăţat din relaţia cu comunitatea din Petroşani, Acesta îşi aminteşte că în urmă cu 10 ani când a venit la Petroşani, era prima sa ieşire într-o delegaţie oficială în străinătate şi a fost absolut încântat de ospitalitatea celor de la Petroşani. El recunoaşte că s-a împrietenit atunci cu primarul Petroşaniului şi, chiar dacă nu s-au mai văzut de atunci, relaţia a rămas la acelaşi nivel.

„Vă sunt recunoscător pentru ospitalitate. Vizita mea are o conotaţie sentimentală. Acum 10 ani am fost aici, în Petroşani, în calitate atunci de preşedinte al Consiliului Local. Eram proaspăt numit în această funcţie şi a fost prima vizită externă. Nici eu nu am mai fost aici de 10 ani dar consider şi eu că ar trebui să ne întâlnim mai des. Sunt recunoscător că suntem oraşe înfrăţite. V-am considerat şi vă consider un partener foarte serios, am găsit sprijin şi cooperare din partea dumneavoastră. la fiecare solicitare a noastră”, a spus primarul Giorgi Ikonomov.            Ella Schreiber

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: