Municipiul Lupeni se pregătește pentru sărbătorile de iarnă

         Ghirlande luminoase, mii de beculețe colorate  și  tot felul de decorațiuni de Crăciun au început să împodobească municipiul Lupeni. Toate acestea fac parte din decorul de sărbători de care să se bucure toți lupenenii,  începând de la cei  mici – pitici și  până la cei care iubesc sărbătorile de iarnă, indiferent de vârstă.

I-am  găsit aseară pe angajații de la DIACOM, montând ghirlandele în parcul de la CAP, acolo, unde,  s-a amenajat un  impresionant brad,  numai din ghirlande luminoase.

   Începând cu data de 1 decembrie a.c.,  Lupeniul  va fi cuprins de spiritual  magic al Crăciunului, iar tradiția de a împodobi localitățile, au creat deja,  între ele,  o competiție.

Administrația locală din municipiul Lupeni pregătește locuitorilor și alte surprize, începând de la tradiționale colinde care se vor cânta în aer liber, până la sărbătoarea Revelionului în aer liber.

Sărbătorile de iarnă la români încep odată cu Postului Craciunului (15 noiembrie) și țin până la Sfântul Ioan (7 ianuarie). Este o perioadă bogată în obiceiuri, diferite de la o zonă la alta, având în centru marile sărbători creștine prăznuite în aceasta perioadă. Reperele mai importante sunt: Postul Crăciunului, Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza și Sfântul Ioan. În funcţie de acestea, grupele de tradiții și obiceiuri diferă, iar în Valea Jiului încă se mai păstrează tradiții moștenite din moși strămoși cum ar fi: pițărăii, brundușii, colinde  despre păstori, etc.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: