La refuzul unui loc de muncă, plata ajutorului social se sistează

            Legea în baza căreia se acordă venitul minim garantat a suferit modificări, astfel că beneficiarii pot pierde de luna viitoare acest drept mult mai uşor dacă refuză un loc de muncă, iar familia nu mai poate solicita ajutorul în următoarele 12 luni.

Deşi sumele pe care le primesc familiile fără venituri sau cu venituri foarte mici nu sunt colosale (rar trec de 600 lei, şi asta dacă sunt mai mult de 6-7 membri în familie), faptul că întreaga familie are asigurată asistenţa medicală, de exemplu, este un beneficiu considerabil, pe care l-ar pierde dacă un singur membru se angajează, astfel crescând veniturile.

De-a lungul anilor, sunt primării care au ajuns la o scădere drastică a numărului de „beneficiari de 416”, cum sunt cunoscuţi (de la Legea 416/2001 privind venitul minim garantat), după ce au început să le solicite celor apţi de muncă să participe lună de lună la lucrările de pe teritoriul localităţii, dar şi altele care rămân, tot de ani de zile, în top.

Trebuie menţionat că banii vin direct de la Guvern, nu afectează bugetele localităţilor. Ordonanţa 192/2018 care a modificat legea 416/2001, în vigoare din 22 octombrie 2018, vine cu prevederi mult mai restrictive.

Astfel, dacă persoana aptă de muncă, beneficiară de ajutor social, refuză un loc de muncă, se sistează plata ajutorului social (care se acordă pentru familie), fără posibilitatea de a fi reluată în următoarele 12 luni. Până la această modificare persoanele apte de muncă puteau refuza de trei ori un loc de muncă, iar plata ajutorul se suspenda, nu înceta, timp de o lună, putându-se întocmi un nou dosar. Noile modificări aduc clarificări binevenite şi în privinţa posibilităţii asistaţilor social de a presta munci ca zilieri. Deşi şi vechea legislaţie prevedea această posibilitate, astfel de venituri nefiind luate în calcul pentru acordarea ajutorul social, mulţi asistaţi tocmai astfel motivau refuzul de a munci – „nu merg la muncă să nu-mi taie ajutorul”.

Primăriile sunt obligate de acum ca pe baza solicitărilor înaintate de agenţii economici să întocmească lunar un plan de activităţi, punând în legătură asistaţii cu cei care au nevoie de forţă de muncă, asupra preţului muncii urmând să se înţeleagă angajatorii cu zilierii. Persoanele apte de muncă nu sunt, însă, scutite de la efectuarea orelor de muncă ce le revin pentru a putea beneficia de ajutor social şi pentru care primăria întocmeşte un alt plan de activităţi.(M.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: